Przepyszne roladki z tortilli z pastą jajeczną z awokado. Pikantne i wyraziste w smaku ;) Idealna przekąska na imprezę, ale także świetny posiłek do pracy czy na kolacje
Roladki (rollsy) z tortilli z pastą z awokado
Składniki
Składniki (na 7 sztuk):
- 1 pełnoziarnista tortilla
Pasta:
- 1 awokado hass
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- sól świeżo zmielona (do smaku)
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 1/2 długiego ogórka wężowego
- 14 zielonych oliwek
- 1/2 łyżki czarnego sezamy
- 3/4 łyżeczki płatków chili
Składniki
Składniki (na 7 sztuk):
- 1 pełnoziarnista tortilla
Pasta:
- 1 awokado hass
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- sól świeżo zmielona (do smaku)
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 1/2 długiego ogórka wężowego
- 14 zielonych oliwek
- 1/2 łyżki czarnego sezamy
- 3/4 łyżeczki płatków chili

Etapy przygotowania
Dojrzałe awokado przepołowić, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski dodać sok z cytryny, sól, sos sriracha i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozgnieść widelcem na gładko. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jajka. Wymieszać. Tortillę wysmarować pastą i zwinąć ciasno. Ułożyć na desce zlepieniem do góry. Wstawić na chwilę do lodówki.

Ogórka umyć i osuszyć. Pociąć na długie paski za pomocą np. mandoliny lub obieraczki do warzyw. Na patyczki nadziewać ogórka formując fale. Między ogórka nabijać po dwie oliwki. Tortillę pokroić na ok. 2 cm kawałki. Nadziewać na patyczki. Posypać sezamem i płatkami chili.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2914
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 27
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2914
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 27



Składniki
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 1 awokado hass
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- sól świeżo zmielona (do smaku)
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 długiego ogórka wężowego
- 14 zielonych oliwek
- 1/2 łyżki czarnego sezamy
- 3/4 łyżeczki płatków chili
Dojrzałe awokado przepołowić, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski dodać sok z cytryny, sól, sos sriracha i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozgnieść widelcem na gładko. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jajka. Wymieszać. Tortillę wysmarować pastą i zwinąć ciasno. Ułożyć na desce zlepieniem do góry. Wstawić na chwilę do lodówki.
Ogórka umyć i osuszyć. Pociąć na długie paski za pomocą np. mandoliny lub obieraczki do warzyw. Na patyczki nadziewać ogórka formując fale. Między ogórka nabijać po dwie oliwki. Tortillę pokroić na ok. 2 cm kawałki. Nadziewać na patyczki. Posypać sezamem i płatkami chili.