Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki po diabelsku zachwycą wszystkich miłośników prostych przekąsek o charakternej nucie. Intensywny smak przystawki osiągniesz dzięki pikantnej marynacie. Pieczarki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczesz lub wrzucisz na grill. Świetnie łączą się z potrawami mięsnymi lub sałatkami ze świeżych warzyw. Przepis obejmuje porcję dla jednej osoby. Jeśli spodziewasz się gości, zwiększ ilość składników zachowując proporcję.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 147
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 147
Składniki
Do wykonania przekąski wybierz pieczarki równej wielkości. Oczyść grzyby, umyj i odetnij trzonki z fragmentami ziemi. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażaj. Następnie dorzuć pozbawioną nasion, posiekaną papryczkę chili, a po chwili dodaj ocet balsamiczny, miód oraz passatę. W razie potrzeby dodaj sól i/lub czarny pieprz i łyżkę gotowego sosu chili. Przesmażaj sos przez 5 minut, a jeśli to potrzebne, wlej odrobinę wody. Po czym wrzuć pieczarki do sosu i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywę i trzymaj na ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Inną metodę na przygotowanie pieczarek jest przełożenie ich z patelni do naczynia żaroodpornego, zakrycie pokrywy i wstawienie do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Pieczarki będą także odpowiednie, jeśli wrzucisz je na grill.
Gotowe pieczarki po diabelsku wyłóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą, po czym podawaj.