Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki po diabelsku zachwycą wszystkich miłośników prostych przekąsek o charakternej nucie. Intensywny smak przystawki osiągniesz dzięki pikantnej marynacie. Pieczarki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczesz lub wrzucisz na grill. Świetnie łączą się z potrawami mięsnymi lub sałatkami ze świeżych warzyw. Przepis obejmuje porcję dla jednej osoby. Jeśli spodziewasz się gości, zwiększ ilość składników zachowując proporcję.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1415
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1415
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12266
Składniki
Do wykonania przekąski wybierz pieczarki równej wielkości. Oczyść grzyby, umyj i odetnij trzonki z fragmentami ziemi. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażaj. Następnie dorzuć pozbawioną nasion, posiekaną papryczkę chili, a po chwili dodaj ocet balsamiczny, miód oraz passatę. W razie potrzeby dodaj sól i/lub czarny pieprz i łyżkę gotowego sosu chili. Przesmażaj sos przez 5 minut, a jeśli to potrzebne, wlej odrobinę wody. Po czym wrzuć pieczarki do sosu i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywę i trzymaj na ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Inną metodę na przygotowanie pieczarek jest przełożenie ich z patelni do naczynia żaroodpornego, zakrycie pokrywy i wstawienie do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Pieczarki będą także odpowiednie, jeśli wrzucisz je na grill.
Gotowe pieczarki po diabelsku wyłóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą, po czym podawaj.