Pieczarki po diabelsku zachwycą wszystkich miłośników prostych przekąsek o charakternej nucie. Intensywny smak przystawki osiągniesz dzięki pikantnej marynacie. Pieczarki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczesz lub wrzucisz na grill. Świetnie łączą się z potrawami mięsnymi lub sałatkami ze świeżych warzyw. Przepis obejmuje porcję dla jednej osoby. Jeśli spodziewasz się gości, zwiększ ilość składników zachowując proporcję.
Pieczarki po diabelsku
Składniki
- 200 g świeżych pieczarek
- 50 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili, szczypta mielonej chili lub suszona chili w płatkach
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
Składniki
- 200 g świeżych pieczarek
- 50 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili, szczypta mielonej chili lub suszona chili w płatkach
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku

Etapy przygotowania
Do wykonania przekąski wybierz pieczarki równej wielkości. Oczyść grzyby, umyj i odetnij trzonki z fragmentami ziemi. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażaj. Następnie dorzuć pozbawioną nasion, posiekaną papryczkę chili, a po chwili dodaj ocet balsamiczny, miód oraz passatę. W razie potrzeby dodaj sól i/lub czarny pieprz i łyżkę gotowego sosu chili. Przesmażaj sos przez 5 minut, a jeśli to potrzebne, wlej odrobinę wody. Po czym wrzuć pieczarki do sosu i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywę i trzymaj na ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Inną metodę na przygotowanie pieczarek jest przełożenie ich z patelni do naczynia żaroodpornego, zakrycie pokrywy i wstawienie do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Pieczarki będą także odpowiednie, jeśli wrzucisz je na grill.
Gotowe pieczarki po diabelsku wyłóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą, po czym podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 307

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 365
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 307

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 365



Składniki
- 200 g świeżych pieczarek
- 50 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili, szczypta mielonej chili lub suszona chili w płatkach
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
Do wykonania przekąski wybierz pieczarki równej wielkości. Oczyść grzyby, umyj i odetnij trzonki z fragmentami ziemi. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażaj. Następnie dorzuć pozbawioną nasion, posiekaną papryczkę chili, a po chwili dodaj ocet balsamiczny, miód oraz passatę. W razie potrzeby dodaj sól i/lub czarny pieprz i łyżkę gotowego sosu chili. Przesmażaj sos przez 5 minut, a jeśli to potrzebne, wlej odrobinę wody. Po czym wrzuć pieczarki do sosu i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywę i trzymaj na ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Inną metodę na przygotowanie pieczarek jest przełożenie ich z patelni do naczynia żaroodpornego, zakrycie pokrywy i wstawienie do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Pieczarki będą także odpowiednie, jeśli wrzucisz je na grill.
Gotowe pieczarki po diabelsku wyłóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą, po czym podawaj.