Do góry

Dania główne Przepis na:

Rybne curry

Rybne curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 168

Rozgrzewające słodko - pikantne danie rybne z dużą ilością warzyw.

Składniki

  • Ryba - filet - 400g (u mnie zębacz, ale może być dowolna)
  • Mleko kokosowe - puszka 400g
  • Czerwona pasta curry - 25g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Kalafior różyczki - 2 garści
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rybne curry

Przygotowanie

  1. Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

    Dodajemy: pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinię pokrojoną w kostkę (najlepiej nieobraną - danie będzie bardziej kolorowe), cebulę w piórkach, paprykę w plasterkach i różyczki kalafiora. Dusimy 5 minut po czym dodajemy filet pokrojony na mniejsze kawałki. Dusimy po przykryciem jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając.

    Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak bogata, że nie nie jest to konieczne.

  2. Podawałam curry z kaszą bulgur, ale można również z kuskusem, jaglaną czy ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń