Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycelki z ryby

Przepis dnia 2019-01-18
Sznycelki z ryby

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3202

Dodano:

Odsłon: 11794

Pyszne kotleciki mielone z ryby z cebulą, natką pietruszki i młodymi pędami czosnku. Pyszne domowe kotlety z ryby na obiad, najlepsze z krążkami cebulowymi i surówką z kapusty.

Składniki

  • 1 kg filetów z morskiej ryby (może być mrożona)
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • 8 średniej grubości krążków cebuli
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka krupczatka do panierowania cebuli
  • tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków
  • oliwa lub olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrawamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.

  2. Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.

  3. Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron na tłuszczu, w którym smazyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupelniamy).
    Usmażone, chrupiące krążki układamy na sznycelkach, przybieramy połówką oliwki i posypujemy zieleniną.

    smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń