Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące krążki kalmarowe podane z makaronem ryżowym i warzywami. Proste danie w orientalnym stylu.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2393
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 139
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5793
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2393
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 139
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5793
Składniki
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a papryczki w plasterki. Na patelni, na łyżce oleju przesmażamy cebulę, kapustę, grzyby, papryczki i kukurydzę. Dodajemy ocet i przyprawę 5 smaków. Smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i smażymy razem jeszcze minutę. Kalmary: Polecam świeże kalmary - wyszły mi zdecydowanie lepiej niż mrożone. Kalmary myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Tempurę mieszamy z lodowatą wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Krążki kalmarów maczamy w cieście i od razu wykładamy do garna lub głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy w głębokim tłuszczu 3 minuty, w połowie obracając. Dzięki tak krótkiej obróbce kalmary są chrupiące i jędrne, nie robią się gumiaste. Kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układamy na makaronie z warzywami.