Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące krążki kalmarowe podane z makaronem ryżowym i warzywami. Proste danie w orientalnym stylu.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Składniki
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a papryczki w plasterki. Na patelni, na łyżce oleju przesmażamy cebulę, kapustę, grzyby, papryczki i kukurydzę. Dodajemy ocet i przyprawę 5 smaków. Smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i smażymy razem jeszcze minutę. Kalmary: Polecam świeże kalmary - wyszły mi zdecydowanie lepiej niż mrożone. Kalmary myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Tempurę mieszamy z lodowatą wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Krążki kalmarów maczamy w cieście i od razu wykładamy do garna lub głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy w głębokim tłuszczu 3 minuty, w połowie obracając. Dzięki tak krótkiej obróbce kalmary są chrupiące i jędrne, nie robią się gumiaste. Kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układamy na makaronie z warzywami.