Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety śledziowe w tempurze

Filety śledziowe w tempurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16335

Dodano:

Odsłon: 11555

Przepis na śledzia inaczej.

Składniki

  • 4 filety świeżego śledzia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wędzonej papryki
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki maki kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka oleju do smażenia
  • ciemny sos sojowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut.
    W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli oraz pieprzem i papryka wędzoną. W drugiej misce wymieszałem mąki.

  2. W woku rozgrzałem olej. Każdy filet najpierw zanurzyłem w jajku z mlekiem, a następnie obtaczałem w mące. Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
    Usmażone filety przełożyłem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podałem gorące z ciemnym sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 października 2017 Nowe życie śledzika - bardzo lubię śledzie pod każdą postacią. Zabieram. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń