Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z narastającą niechęcią sięgam po gotowe produkty, w których można znaleźć nie mniej chemii, niż w drogerii. Gorąco zachęcam do robienia prostych rzeczy samodzielnie, np. sosu słodko-kwaśnego wg poniższego przepisu.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Składniki
Marchewkę kroję w julienne (paski), cebulę w piórka, a paprykę grubą kostkę. Z pomarańczy i limonek wyciskam sok do osobnego naczynia.
W woku lub garnku z grubym dnem rozpuszczam w cukier trzcinowy (dodając uprzednio pół szklanki wody). Gdy cukier się rozpuści dodaję sok z pomarańczy i limonek. Jeśli używamy ananasa z puszki, dodaję odsączony sok. Doprowadzam do wrzenia.
Dodaję przecier pomidorowy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaję pokrojone warzywa i gotuję 6-7 minut.
Dodaję pokrojonego w kostkę ananasa oraz odsączoną kukurydzę z puszki i gotuję 3-4 minuty na delikatnym ogniu.
Mąkę rozpuszczam w wodzie i dodaję do całości, gotując chwilę.
Sos idealnie nadaje się do ryżu, makaronu ryżowego oraz potraw mięsnych.