Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z narastającą niechęcią sięgam po gotowe produkty, w których można znaleźć nie mniej chemii, niż w drogerii. Gorąco zachęcam do robienia prostych rzeczy samodzielnie, np. sosu słodko-kwaśnego wg poniższego przepisu.
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 938
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 13940
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 2861
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 73
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 938
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 13940
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 2861
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 73
Składniki
Marchewkę kroję w julienne (paski), cebulę w piórka, a paprykę grubą kostkę. Z pomarańczy i limonek wyciskam sok do osobnego naczynia.
W woku lub garnku z grubym dnem rozpuszczam w cukier trzcinowy (dodając uprzednio pół szklanki wody). Gdy cukier się rozpuści dodaję sok z pomarańczy i limonek. Jeśli używamy ananasa z puszki, dodaję odsączony sok. Doprowadzam do wrzenia.
Dodaję przecier pomidorowy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaję pokrojone warzywa i gotuję 6-7 minut.
Dodaję pokrojonego w kostkę ananasa oraz odsączoną kukurydzę z puszki i gotuję 3-4 minuty na delikatnym ogniu.
Mąkę rozpuszczam w wodzie i dodaję do całości, gotując chwilę.
Sos idealnie nadaje się do ryżu, makaronu ryżowego oraz potraw mięsnych.