Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli w panierce smażone na głębokim oleju
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Składniki
Kalmary rozmroziłam i odsączyłam na sicie. Ważne jest aby zdjąć z nich "folię". Trzeba nożem chwycić tą folię i zaciągnąć ją palcami. Uniknie się w ten sposób niespodzianek w postaci ciągnącej się folii w każdym kawałku. Mrożone kalmary są bardzo dobre i dobrze potraktowane są mięciutkie. Zrobiłam ciasto na tempurę, wszystkie składniki trzeba wymieszać- ale nie koniecznie na gładkie ciasto- grudki są mile widziane. Powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego. Aby panierka ekspandowała w trakcie smażenia ważne jest aby ciasto schłodzić w zamrażarce lub teraz można na balkonie.- ma być lodowate.
Pokrojone w paski kalmary włożyłam do ciasta i kładłam je na rozgrzany tłuszcz. Tłuszcz jest odpowiedni kiedy kropla ciasta od razu wypływa i się pieni. Kalmary smażyłam jak faworki po chwili na każdą stronę- aż panierka będzie chrupka. Potem odsączałam je na ręcznikach papierowych.
Kalmary są naturalnie lekko słone. Wystarczy po usmażeniu skropić je sokiem z cytryny. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki. Zrobiłam sos na śmietanie 18 % z kawałkiem startego ogórka, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smacznego :)