Makłowicz krytykuje leczo z cukinią. Zdradza swój przepis

W sezonie letnim wielu kucharzy sięga po przepisy bazujące na świeżych warzywach. Takie jednogarnkowe dania to świetny obiad dla całej rodziny. Swój przepis na idealne leczo zdradził Robert Makłowicz. Znawca kulinarny podkreślił, że im jest prostsze, tym lepsze!

Fot.123RF/Picsel / Fot. Tadeusz Wypych/REPORTER

Spis treści:

Jak zrobić leczo? Prawdopodobnie każdy pomyślał teraz o swojej ulubionej recepturze na tę potrawę. Niektórzy dodają do dania cukinię lub pieczarki, a inni - robią je bez mięsa czy z parówkami zamiast kiełbasy. Przepisów na leczo jest naprawdę wiele. Co na jego temat powiedział znawca kulinarny Robert Makłowicz? Okazuje się, że jego pomysł na to danie jednogarnkowe jest bardzo prosty. 

Sprawdź także: Czesi zajadają się tym przysmakiem. To hit polskiego internetu

Idealne leczo według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, kiedyś związany z telewizją, obecnie prowadzi swój kanał kulinarno-podróżniczy za pośrednictwem internetu. Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik w jednym, opowiada ciekawostki historyczne i kulturalne z całego świata. 

W jednym z odcinków swojego programu udzielał odpowiedzi na pytania internautów. Użytkownik poprosił o wskazówki lub ulubiony przepis na leczo. Dziennikarz podkreślił, że tradycyjna, węgierska potrawa różni się od dań, które Polacy nazywają leczem:

„Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka (i to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna - żółta albo zielona węgierska papryka), (...) czosnek, papryka w proszku (również węgierska), no i tłuszcz (albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny). (...) No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy!".

Robert Makłowicz dodał też, że danie z cukinią czy pieczarkami przypomina raczej francuskie ratatouille, czyli jarski obiad warzywny. Jak stwierdził, to potrawa pokrewna, ale z kuchnią węgierską niemająca nic wspólnego. Do leczo krytyk kulinarny dodałby jeszcze ewentualnie kiełbasę. Wskazał na csabai kolbász, czyli specjalny węgierski wyrób mięsny do tej potrawy, ale podkreślił, że w jego opinii smakuje „jak tektura". 

Całą wypowiedź Roberta Makłowicza znajdziesz poniżej:

Przepis na tradycyjne leczo

Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo, o którym wspomniał Robert Makłowicz? To nic trudnego, a smak dania jest naprawdę intensywny i bogaty. Zaopatrz się w następujące produkty spożywcze:

Składniki

  • kilogram węgierskiej papryki (żółtej lub zielonej, podłużnej),
  • kilogram pomidorów,
  • 4 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
  • sól (do smaku),
  • smalec z wędzonej słoniny do smażenia,
  • opcjonalnie: kiełbasa csabai kolbász

Przepis na węgierskie leczo nie jest skomplikowany. Papryki umyj i dokładnie osusz. Pokrój w szersze paski. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a pomidory - sparz, obierz ze skórki i posiekaj w dość drobną kostkę. 

W garnku rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Jeśli dodajesz kiełbasę, obraną i pokrojoną w plasterki wrzuć na cebulę i chwilę smaż. Jeśli robisz leczo wegetariańskie, pomiń ten krok. Dodaj papryki i pomidory. Duś warzywa na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do garnka. Wsyp też paprykę w proszku, posól do smaku i wymieszaj całość. 

Duś warzywa do miękkości. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić. Idealne węgierskie leczo gotowe.

Reklama

Zobacz także:

"Dziewczyny z Dubaju": Miss Krymu domaga się rekompensaty » 

Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 75

15 min
5
Desery Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru

Chałwa domowa to bardzo szybka w przygotowania słodka i zdrowa przekąska, cho...

Odsłon: 3032

30 min
7
Przetwory Mus / puree z dyni do słoików na zimę

Czas dyniowy nadszedł. Ja - fanka tego pysznego warzywa - jestem w żywiole. P...

Odsłon: 247

60 min
4
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

2
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0