Kuchnia czeska ma wielu miłośników. Jest sycąca, aromatyczna i nieco zbliżona do tej polskiej. Wszystko za sprawą kulinarnych wpływów, którym podlegała. Typowy czeski obiad to zupa i danie główne.
W ramach pierwszego posiłku najczęściej serwuje się zupę gulaszową, kapuśniak czy flaczki. Na drugie, jeszcze bardziej treściwe i rozgrzewające, podaje z kolei tradycyjne potrawy mączne, np. knedliki czy bramboráki (placki ziemniaczane) z gulaszem lub roladą.
Jedną z ulubionych przekąsek Polaków (i zresztą również turystów z całego świata) jest smažený sýr, czyli panierowany ser smażony. Podaje się go na klasyczny czeski obiad, najczęściej z frytkami i sosem tatarskim. Jego przygotowanie nie zajmuje długo i jest naprawdę proste. Przekonaj się, jak zrobić smażony ser w panierce.
Jak zrobić czeski ser smażony?
Do przyrządzenia panierowanego sera smażonego będziesz potrzebował tylko siedmiu podstawowych składników:
Składniki
- ser żółty,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- jajka,
- mleko 2%,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotuj dwa talerzyki, miskę i patelnię. Na jeden spodek wysyp bułkę tartą, a na drugi - mąkę. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Roztrzep do połączenia składników. Następnie dopraw jeszcze pieprzem według uznania. Kostkę żółtego sera pokrój w grube plastry. Obtocz w mące, potem rozkłóconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Powtórz jeszcze raz.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (zanim położysz ser, musi być odpowiednio ciepły, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu). Ułóż panierowany ser i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z frytkami i sosem tatarskim, jak przy prawdziwym czeskim obiedzie. Poniżej znajdziesz filmik pokazujący, jak zrobić panierowany ser smażony:
Zobacz także:
Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »
Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »