Czesi zajadają się tym przysmakiem. To hit polskiego internetu

Panierowany ser smażony to element tradycyjnego czeskiego obiadu. Jeśli kiedykolwiek wybierzesz się do sąsiadującego z Polską kraju, koniecznie zamów smažený sýr do wypróbowania. Zajadają się nim wszyscy Czesi, a okazuje się, że łatwo przygotować go również w domu.

Fot.123RF/Picsel

Kuchnia czeska ma wielu miłośników. Jest sycąca, aromatyczna i nieco zbliżona do tej polskiej. Wszystko za sprawą kulinarnych wpływów, którym podlegała. Typowy czeski obiad to zupa i danie główne.

W ramach pierwszego posiłku najczęściej serwuje się zupę gulaszową, kapuśniak czy flaczki. Na drugie, jeszcze bardziej treściwe i rozgrzewające, podaje z kolei tradycyjne potrawy mączne, np. knedliki czy bramboráki (placki ziemniaczane) z gulaszem lub roladą. 

Jedną z ulubionych przekąsek Polaków (i zresztą również turystów z całego świata) jest smažený sýr, czyli panierowany ser smażony. Podaje się go na klasyczny czeski obiad, najczęściej z frytkami i sosem tatarskim. Jego przygotowanie nie zajmuje długo i jest naprawdę proste. Przekonaj się, jak zrobić smażony ser w panierce.

Jak zrobić czeski ser smażony?

Do przyrządzenia panierowanego sera smażonego będziesz potrzebował tylko siedmiu podstawowych składników:

Składniki

  • ser żółty,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mleko 2%,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotuj dwa talerzyki, miskę i patelnię. Na jeden spodek wysyp bułkę tartą, a na drugi - mąkę. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Roztrzep do połączenia składników. Następnie dopraw jeszcze pieprzem według uznania. Kostkę żółtego sera pokrój w grube plastry. Obtocz w mące, potem rozkłóconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Powtórz jeszcze raz.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (zanim położysz ser, musi być odpowiednio ciepły, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu). Ułóż panierowany ser i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z frytkami i sosem tatarskim, jak przy prawdziwym czeskim obiedzie. Poniżej znajdziesz filmik pokazujący, jak zrobić panierowany ser smażony:

@nathallae Pyszny czeski obiad, dla największych fanow sera🧀 który się ciągnie 🫢❤️ #ser #prosteprzepisy ♬ Jack Stauber Baby Hotline - 𝙷𝚒 𝚋𝚎𝚊𝚞𝚝𝚒𝚏𝚞𝚕♡︎

Zobacz także:

Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2