Szczaw

Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic…

Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny.


Pogromca toksyn dla anemików

Roślina ta zawiera garbniki i inne polifenole, które działają przeciwzapalnie, niwelują wpływ toksyn bakteryjnych i szkodliwych produktów przemiany materii na organizm. Działa także moczopędnie.

Dzięki zawartości białka i żelaza, szczaw zwiększa poziom hemoglobiny i erytrocytów. Jest świetnym dodatkiem do diety osób zagrożonych niedoborami żelaza, anemików, rekonwalescentów po zabiegach chirurgicznych i kobiet obficie miesiączkujących.

Kolejnym ważnym składnikiem szczawiu jest witamina C. Szczaw stosowano jako środek przeciwdziałający szkorbutowi, czyli chorobie wywołanej niedoborem witaminy C.


Szczaw dla skóry i wzroku

Beta-karoten, nadający soczystą barwę liściom szczawiu, to prowitamina witaminy A, co oznacza w uproszczeniu, że w organizmie się w nią zamienia. To związek chemiczny korzystnie wpływający na skórę i wzrok oraz silny przeciwutleniacz.


Cała prawda o antyoksydantach. Kliknij!

owoce i warzywa


Szczaw będzie działał korzystnie zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.


Jak jeść szczaw?

Surowy szczaw świetnie nadaje się do sałatek. Dzięki niemu nie trzeba robić sosu sałatkowego - wystarczy trochę oliwy z oliwek, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Nie polecamy szczawiu z rukolą (lub inną liściastą rośliną o intensywnym smaku), gdyż ich smaki mogą się "gryźć".

Książka kucharska: 15 przepisów na szczaw. Kliknij!

Chcesz wiedzieć, na jakie warzywa i owoce jest właśnie sezon i co z nich przyrządzić? Zajrzyj do kalendarza Toolix gdzie każdego dnia znajdziesz pomysły na smaczne dania główne, sałatki, zupy i przekąski!

Świeży szczaw będzie też świetnym zamiennikiem sałaty na kanapce. Doskonale komponuje się ze świeżym ogórkiem.

Typowym dodatkiem do szczawiu jest jajko. Jajko na twardo w zupie szczawiowej będzie smakowało świetnie. Ale równie dobrym pomysłem będzie jajecznica czy omlet z dodatkiem szczawiu.

Warto też poeksperymentować z połączeniem szczaw plus tłuste ryby - łosoś, makrela, okoń czy pstrąg (zobacz 10 intrygujących faktów o rybach).

Do sałatki najlepiej wykorzystywać młode listki szczawiu uprawnego. Dziki i dojrzały szczaw będzie lepszy do gotowania i smażenia. Trzeba pamiętać, że pod wpływem temperatury kurczy się podobnie jak szpinak. Trzeba mieć sporo liści, żeby zrobić z niego kilka porcji.

Aby zrobić sos szczawiowy, nie trzeba mieć blendera. Wystarczy rozdrobnić liście rękami i wrzucić je na patelnię po roztopieniu na niej masła. Już po chwili będzie gotowy pyszny sos.


Czy jest jakieś zagrożenie?

Należy uważać ze stosowaniem szczawiu, szczególnie, jeśli szczaw jest postaci wyciągu czy suplementu diety. Zbyt duża dawka i długi czas kuracji mogą doprowadzić do zatrucia, uszkodzenia nerek, osłabienia akcji serca i zmniejszonej krzepliwość krwi, szczególnie u dzieci i osób powyżej 55. roku życia. Dzieje się tak wskutek dużej zawartości kwasu szczawiowego i szczawianów w roślinie. Substancje te związują w organizmie wapń w formę nieprzyswajalną, co prowadzi do zaburzeń równowagi mineralnej, a co więcej, szczawian wapnia (czyli ta niewchłanialna forma wapnia) odkłada się w nerkach jako piasek lub kamienie nerkowe.


Pokrzywa w kuchni. Kliknij!

pokrzywa

Zobacz też: Chwasty, które leczą - pokrzywa, Chwasty, które leczą - mniszek lekarski

Anna Wiśniewska

Źródła:
Magdalena Wegiera, Danuta H. Smolarz " Właściwości lecznicze szczawi (Rumex. sp. L.)" [w:] Postępy Fitoterapii 3-4/2005
theguardian.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2787

60 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 910

>60 min
9
Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 4531

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

0
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

2
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1