Ewa_Gotuje

Tteokbokki – koreańskie kluseczki ryżowe na 5 sposobów. Dania palce lizać

Szukasz sposobu na urozmaicenie swojego jadłospisu? Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni chińskiej i japońskiej, i uważasz, że nic już cię nie zaskoczy, spróbuj dań kuchni koreańskiej, np. ryżowych klusków! Co to są tteokbokki i jak przyrządzić je na pięć sposobów?

Czym są tteokbokki ? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli jesteś zafascynowany egzotyczną kuchnią, z pewnością powinieneś zastanowić się nad spróbowaniem dań koreańskich, które przyrządzisz w mgnieniu oka i bez konieczności wielogodzinnego przebywania w kuchni! Dowiedz się, czym są pyszne koreańskie kluseczki tteokbokki, które podbijają serca miłośników street foodu i przyrządź je samodzielnie z pomocą naszych wskazówek! 

 Sprawdź także: Jak najłatwiej zrobić sos do makaronu z niczego? Przepisy na prościutkie i zdrowe sosy do makaronu

Co to są tteokbokki? Poznaj tajemnice tej koreańskiej potrawy!  

Zastanawiasz się, co to są tteokbokki i co tak właściwie oznacza ta trudna w wymowie i pisowni nazwa? To jedno z najpyszniejszych koreańskich dań należące do kuchni azjatyckiej, które nie wymaga od ciebie żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Jest to potrawa tak popularna, że o jej pochodzeniu krążą różne podania i legendy. Jedna z nich głosi, iż cieszyła się ona dużym uznaniem już w XVI wieku, choć sposób jej przygotowywania mógł znacznie odbiegać od tego znanego obecnie. Jej składnikiem były ryżowe kuleczki lub ciasteczka, które – w połączeniu z sosem i rozpływającą się w ustach polędwiczką – dodatkowo akcentowały wyrafinowany smak całego dania. 

Sam przepis na powyższy smakołyk jest prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego gości na stołach wielu Koreańczyków, w szczególności w porze obiadowej. Jeżeli chciałbyś sam przekonać się o tym, jak smakują tteokbokki, możesz przygotować je w kilku prostych krokach! 

Jak przyrządzać tteokbokki? Kilka podstawowych składników, w które musisz się zaopatrzyć 

Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zakupił gotowe kluseczki ryżowe w sklepie. Jeśli jednak interesuje cię dogłębne poznanie tego tradycyjnego koreańskiego dania i chcesz się dowiedzieć, jak przyrządzać tteokbokki, konieczne będzie zaopatrzenie się w kilka produktów, z których pomocą własnoręcznie stworzysz swoje pierwsze koreańskie kopytka! 

Najważniejszym składnikiem jest mąka ryżowa, która niesamowicie klei się po połączeniu jej z łyżeczką soli i szklanką gorącej, przegotowanej wody. Wymieszanie składników powinno opierać się na stworzeniu kleistej masy, która swoją konsystencją nie przypomina tradycyjnego polskiego ciasta na kopytka, dlatego nie przejmuj się jej magmowatą, brejowatą konsystencją. 

Powyższą masę należy umieścić w naczyniu do gotowania na parze, jednak w pierwszej kolejności sam garnuszek wyłożyć papierem do pieczenia, by zapobiec rozpływaniu się ciasta. Dopiero po około 30 minutach gotowania elastyczny wyrób trzeba umieścić na stolnicy posmarowanej olejem, uformować wałek i pociąć go na kilkucentymetrowe kawałeczki. Pamiętaj, aby wstawić kluseczki do lodówki pod przykryciem. W ten sposób ciasto nabierze trwalszej konsystencji. 

Czy przyrządzenie tych ciasteczek jest skomplikowane? W ciągu godziny możesz stworzyć ogromną ilość tteokbokki, zamrozić je i wykorzystać w najróżniejszych wariacjach kulinarnych na obiad! 

Przepisy tteokbokki - jak smakują najlepiej? 

Idea przygotowania własnych kluseczek ryżowych zachęciła cię do skosztowania tego koreańskiego dania? Jeśli tak, przepisy na tteokbokki i kilka wariantów ich serwowania na pewno okażą się dla ciebie pomocne! 

Tteokbokki w ostrym sosie

Pierwsza propozycja to oczywiście klasyczne tteokbokki w ostrym sosie. W jego przygotowaniu kluczowym składnikiem są oczywiście papryczki chili będące podstawą pikantnej, mocno czerwonej pasty, którą łączy się z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na twardo, szalotką, łyżką sosu sojowego — oczywiście na bazie bulionu przyrządzonego z warzyw. Często taka wersja tego dania jest dodatkowo przyprawiona sezamem i curry, a dla bardziej słodkiego posmaku cukrem trzcinowym. W potrawie mogą również znajdować się kotleciki rybne, które świetnie komponują się z kluseczkami i równoważą ich smak. 

Tteokbokki w sosie sojowym

Pyszną alternatywą są także tteokbokki w sosie sojowym — tym razem w wersji chrupiącej! To bardzo proste w przygotowaniu danie, które wymaga podsmażenia na oleju koreańskich klusek, dzięki czemu ich konsystencja w środku pozostaje miękka i klejąca, a prowadzi do niej delikatnie chrupiąca skorupka, która zapewnia podniebieniu niesamowite doznania przy jej rozgryzaniu. Tteokbokki wymaga przyrządzenia prostego sosu sojowego z dodatkiem miodu, czosnku i oleju sezamowego. Możesz również pokusić się o dorzucenie ziaren sezamu i cebulki dymki, która występuje w niemalże każdej koreańskiej potrawie. Najlepszym sposobem ich serwowania jest zalanie świeżo usmażonych klusek sosem i wymieszaniu ich na gorącej patelni w celu połączenia smaków i aromatów. Sięgnij po widelec i przekonaj się, czy ta wersja do ciebie przemawia! 

Tteokbokki z serem i owocami morza

Trzecim pomysłem na tteokbokki jest podanie ich w nieco nietuzinkowej, unowocześnionej wersji ze stopionym, przyjemnie ciągnącym się serem i owocami morza! Może to być mozzarella lub zwykły, tradycyjny żółty ser. Kluski ryżowe w pierwszej kolejności musisz namoczyć, szczególnie wtedy, gdy znajduje się taka informacja na opakowaniu. Później delikatnie podlane wodą przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z krewetkami lub innymi owocami morza — wedle uznania. W tej wersji króluje wieńczący danie ser, który roztopi się, a na jego powierzchni powstanie chrupiąca powłoczka. 

Tteokbokki z makaronem ramen

Pysznym połączeniem, które możesz wykorzystać w swoich kulinarnych podbojach, jest tteokbokki z makaronem ramen. Ten wariant będzie wymagał od ciebie podsmażenia pokrojonej w cieniutkie słupki marchewki, poszatkowanej cebuli i podgotowania tych składników z odrobiną wody, ciasteczkami rybnymi i ryżowymi kluseczkami. W momencie, gdy sos nabierze gęstej konsystencji, dodaj pokruszony makaron ramen, a gdy zmięknie, jeszcze raz przemieszaj całość, aby doszło do połączenia się wszystkich smaków i serwuj to niezwykle sycące danie z ostrym sosem z papryczek chili! Jeśli nie jesteś zwolennikiem pikantnych potraw, możesz posłużyć się alternatywą w postaci słodkiej pasty paprykowej. 

Zupa z tteokbokkami 

Marzysz o zamienniku dla klasycznego rosołu i zastanawiasz się, czy z pomocą tteokbokki możesz przygotować pyszną, rozgrzewającą zupę? W takiej wersji wykorzystaj bulion rybny lub mięsny (wołowy lub drobiowy). Miękkie mięso z wywaru porwij na drobne włókna i zamarynuj w sosie sojowym z dodatkiem sezamu, pieprzu i czosnku. Do zagotowanego bulionu wrzuć tteokbokki, a podczas serwowania zupy zadbaj o jej zwieńczenie w postaci poszatkowanej cebuli dymki i ugotowanego na twardo jajka oraz wcześniej zamarynowanego, miękkiego mięsa. Jeśli wolisz wersję bardziej pikantną, udekoruj zupę paseczkami chili, które podczas jedzenia uwolnią swój rozgrzewający, ostry smak. 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Groźna choroba atakuje pomidory, porażone są liście i grona. Jak zwalczyć septoriozę? »

Nawożenie malin w trakcie kwitnienia. Przepis na organiczną odżywkę na zwiększenie zbiorów malin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0