W tydzień możesz zrzucić kilka kilogramów, poprawi ci się trawienie i samopoczucie. Przepis na odchudzającą zupę z kapusty włoskiej

Jeśli postanowiłeś zadbać o siebie i zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinieneś zapamiętać przepis na zupę z kapusty włoskiej na odchudzanie. Odkryj, jakie właściwości ma kapusta włoska i dlaczego tak skutecznie pomaga pozbyć się niechcianej oponki. Zbuduj zdrową sylwetkę na dłużej, dbając o cały organizm.

Zupa z kapusty włoskiej na odchudzanie - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak mądrze budować zgrabną sylwetkę? Warto sięgać po zdrowe i zbilansowane potrawy, które dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych składników. Jednym z przykładów na rozsądne gubienie kilogramów jest zajadanie się pyszną i sycącą zupą z kapusty włoskiej na odchudzanie. Przepis jest szybki, prosty i pełen wartościowych witamin oraz minerałów. Dowiedz się, jakie właściwości ma kapusta włoska i dlaczego możesz liczyć na prawidłową pracę układu trawiennego i płaski brzuch po jej jedzeniu.

Sprawdź także: Pieczarki duszą się na patelni, zamiast smażyć? Prosty trik, a będą złociste i chrupiące

Kapusta włoska - witaminy i wartości odżywcze

Kapusta włoska pełna jest witamin i minerałów. Jednocześnie to warzywo niskokaloryczne - 100 gramów to ok. 27 kalorii. Niemal nie dostarcza organizmowi tłuszczów i cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w wyniku smażenia z dodatkiem tłuszczu może dojść do utleniania niektórych składników mineralnych, dlatego w konsekwencji potrawa stanie się bardziej kaloryczna i ciężkostrawna.

Do cennych wartości odżywczych kapusty włoskiej można zaliczyć witaminy A, C, K i te z grupy B. Kryje ona w sobie również związki azotowe, błonnik pokarmowy, antyoksydanty oraz wiele składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo, wapń i sód). 

Jakie właściwości ma kapusta włoska?

Liczne wartości odżywcze kapusty włoskiej sprawiają, że działa ona niezwykle pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Jej spożywanie może poprawić nie tylko zdrowie fizyczne, ale i samopoczucie. Dowiedz się więc, jakie właściwości ma kapusta włoska:

  • działa przeciwnowotworowo i opóźnia starzenie się organizmu - antyoksydanty nie tylko redukują szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm, ale też chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed rozwojem raka,
  • pomaga w odchudzaniu - obecność dużej porcji błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje pracę układu trawiennego. To pomaga zwalczyć niekomfortowe zaparcia i wzdęcia. Co więcej, spożywanie kapusty włoskiej działa też moczopędnie, dzięki czemu z organizmu ucieka nadmiar wody (znikają obrzęki i opuchlizna),
  • usprawnia pracę układu nerwowego - kapusta włoska wykazuje właściwości przeciwzapalne, chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego i w związku z tym usprawnia funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera czy Parkinsona,
  • pomaga utrzymać zdrowy i młody wygląd - włączenie warzywa do diety może również uelastycznić naczynia krwionośne (co zapobiega ich pękaniu i rozszerzaniu) oraz zmniejszyć przebarwienia i niedoskonałości skóry,
  • wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo - może m.in. uchronić przed próchnicą zębów, stanami zapalnymi dziąseł, przeziębieniem,
  • zapobiega dnie moczanowej - dzięki obecności witaminy C kapusta włoska chroni przed odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach,
  • wspiera w czasie ciąży - ze względu na liczne składniki mineralne oraz witaminy, w tym m.in. kwas foliowy czy żelazo, jest zalecana kobietom spodziewającym się potomstwa.

Jak uniknąć wzdęć po zjedzeniu kapusty włoskiej?

Choć właściwości kapusty włoskiej są bardzo korzystne dla organizmu, pewnie zauważyłeś, że jest to produkt spożywczy z grupy gazotwórczych. Zjedzenie większych porcji tego warzywa może okazać się dużym obciążeniem dla układu trawiennego. Czy znasz metodę na to, jak uniknąć wzdęć po zjedzeniu kapusty włoskiej? Jest to bardzo proste, więc wcale nie musisz eliminować kapusty ze swojego menu.

Okazuje się, że na wzdęcia po zjedzeniu kapusty włoskiej przydatne są zioła, które możesz dodać do potrawy lub wypić w formie naparu. Naturalne przyprawy poprawiają trawienie i regulują pracę przewodu pokarmowego, co skutkuje także zmniejszeniem obwodu brzucha. Przy kapuście możesz użyć np. kminku, kopru, szałwii czy ziół prowansalskich. 

Zupa z kapusty włoskiej na odchudzanie - przepis

Cudowne właściwości kapusty włoskiej zachęciły cię do spróbowania zupy na odchudzanie? Przepis nie jest skomplikowany - wystarczy skompletować niezbędne składniki i zabrać się do przyrządzania smakołyku:

Składniki

  • główka kapusty włoskiej,
  • 2 zielone papryki,
  • pęczek selera naciowego,
  • 2 duże cebule,
  • 3 marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • 1-2 kostki bulionu (opcjonalnie),
  • 6-8 szklanek wody,
  • kminek,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić zupę z kapusty włoskiej na odchudzanie? Najpierw obierz kapustę z wierzchnich liści, usuń twardy głąb, a pozostałe liście umyj i pokrój w średnią kostkę. Papryki umyj dokładnie, cebule i czosnek - obierz, po czym pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. Selera również umyj, a łodygę pokrój w cieńsze plastry. Marchew obierz i pokrój w niezbyt grube talarki.

W osobnym naczyniu połącz ciepłą wodę z kostką rosołową. Przygotowane warzywne składniki przełóż do dużego garnka, zalej bulionem i dopraw według uznania solą, pieprzem i kminkiem (który ułatwi trawienie kapusty). Zupę przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia. Gdy będzie już bulgotać, zdejmij przykrywkę, przemieszaj dokładnie, nakryj ponownie garnek i zmniejsz moc palnika do takiej, by tylko lekko się gotowała. Trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut, do miękkości warzyw. 

Kto nie powinien jeść kapusty włoskiej?

Pamiętaj, że zjedzenie większej porcji warzywa może wywoływać dolegliwości gastryczne. Jeśli po spożyciu kapusty masz wzdęty brzuch, męczą cię nudności, gazy, zaparcia, kolka jelitowa albo niestrawność, najprawdopodobniej przesadziłeś z porcją. Każdy, niezależnie od zdrowia, musi więc na to uważać.

Kto nie powinien jeść kapusty włoskiej? Są to wszyscy cierpiący na przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka czy zespół jelita drażliwego. Osoby mające problem z trawieniem muszą skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem warzywa do jadłospisu.

Na spożywanie kapusty włoskiej muszą uważać również ci zmagający się z niedoczynnością tarczycy. Substancje w niej zawarte (giotrogeny) hamują wchłanianie jodu z pokarmu, co w konsekwencji może pogorszyć stan zdrowia. Nawet zdrowe osoby, które jedzą większe porcje kapusty, mogą zaburzyć przyswajanie tego minerału. Lepiej więc uważać.

Źródło: Smaker.pl, spirulina.pl, zywienie.medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć »

Jesienny kwiat. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Triumf zapomnianej herbaty zza wschodniej granicy. Jak przygotować Iwan czaj? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 591

15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1