Dania jednogarnkowe

Smażenie pieczarek to jedna z najczęstszych czynności, jakie wykonuje się w kuchni. Pasują do zup kremów, dań głównych, sosów do mięs czy wytrawnych wypieków. Niestety, na patelni, często bardziej się duszą lub gotują i wychodzą wodniste. Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste? Poznaj trik.

Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste? Sekret kryje się w użyciu soli | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczarki z patelni to bardzo uniwersalny dodatek, który może być składnikiem wielu dań. Choć przyrządzenie warzyw w ten sposób początkowo nie wydaje się trudne, często - już w trakcie - stawia pewne wyzwania. Gdy pieczarki puszczą wodę podczas obróbki termicznej, bardziej duszą się, niż smażą. Wychodzą wodniste i bardzo miękkie. Choć także smakują pysznie, to już nie są złociste i chrupiące. Zastosuj prosty trik, który pomoże ci osiągnąć wymarzony efekt.

Sprawdź także: Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Dlaczego pieczarki podczas smażenia wychodzą wodniste?

Pieczarki są niskokaloryczne, głównie dlatego, że w ponad 90 proc. składają się z wody. Jeśli podczas przygotowania popełnisz kilka podstawowych błędów, cała ta woda wydostanie się na zewnątrz, a to spowoduje, że pieczarki po prostu się w niej ugotują. 

Dlaczego pieczarki podczas smażenia wychodzą wodniste? Istnieje kilka przyczyn, które mogą na to wpłynąć. Najczęstszym powodem, dla którego warzywa duszą się, a nie smażą, jest przedwczesne ich solenie. Jeśli zaraz po obraniu i umieszczeniu pieczarek na patelni, doprawiasz je solą, spowodujesz, że bardzo szybko wypuszczą całą wodę. Przez to staną się miękkie i mogą stracić cały swój grzybowy smak. 

Wodnistość pieczarek potęguje też zła obróbka przed smażeniem. Umyłeś pieczarki, ale niedokładnie je osuszyłeś? Może umieściłeś je na nierozgrzanej patelni? To również powody sprzyjające rozmiękaniu warzyw. Dowiedz się, jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste. Właśnie takie najlepiej smakują jako dodatek do wielu dań.

Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste?

Jak wygląda idealna obróbka pieczarek? Większość osób nie zastanawia się nawet, jak krok po kroku smaży te warzywa, żeby nabrały idealnej konsystencji. Warto więc przy następnej okazji poobserwować, czy postępujesz według poniższych wskazówek. Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste?

Na początku do wyboru masz dwie opcje - obrać pieczarki ze skórki lub nie pozbawiać ich wierzchniej warstwy, ale dokładnie wymyć pod bieżącą wodą. Jeśli wybierzesz drugą możliwość, pod żadnym pozorem nie płucz pieczarek zbyt długo (jedynie tyle, żeby oczyścić je z brudu czy ziemi). Następnie bardzo dokładnie je osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki mają tendencję do wchłaniania wody, więc przy smażeniu wypuściłyby jej jeszcze więcej.

Następnie pokrojone warzywa trzeba wrzucić na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się miks tłuszczowy, w postaci masła z odrobiną oliwy lub oleju. Jeśli dodamy tylko masło, pieczarki szybko się spalą. Jeśli tylko olej, nie będą miały wyjątkowego aromatu (masło podkreśla grzybowy smak). Gdy zastosujesz mieszankę, masz pewność idealnej chrupkości i złotego koloru. Mocno rozgrzany tłuszcz spowoduje, że pieczarki nie wypiją go, za to pięknie się zarumienią.

Nie wrzucaj na patelnię zbyt dużej porcji warzyw. Jeśli masz ich dużo, lepiej podziel na kilka naczyń. Duża liczba wrzuconych pieczarek też zwiększa ilość wypuszczanej z nich wody. Nie zależy ci przecież na zupie czy wywarze grzybowym. Oczywiście podstawową zasadą jest niesolenie pieczarek podczas smażenia. Jeśli boisz się o ich smak, popieprz je lub dodaj ulubionych ziół. Posolić możesz je najwcześniej po mniej więcej czterech minutach smażenia, a najlepiej po jego zakończeniu, a przed podaniem.

Wypróbuj tę metodę na to, jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące i złociste, a z pewnością już nie zamienisz ją na inną.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10943

15 min
17
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 773

30 min
7
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1531

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8