Spis treści:
- Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie - gotowanie
- Jak długo gotować orzechy włoskie?
- Czy podczas gotowania orzechy włoskie nie tracą witamin?
Mało kto wie, że wrzątek i orzechy włoskie pasują do siebie. Na tym połączeniu skorzystają przede wszystkim kucharze, którzy zazwyczaj poświęcają dużo czasu na ich obranie. Jak długo gotować orzechy włoskie, żeby łatwiej rozłupać skorupę? Dowiedz się, czy podczas obróbki cieplnej nie stracą one cennych witamin.
Sprawdź także: Łazanki dziadka Alka to majstersztyk. Sekretem jest połączenie dwóch składników
Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie - gotowanie
Sezon na zbieranie orzechów włoskich rozpoczyna się pod koniec września i trwa do października. Później można je jednak oczywiście kupić w sklepach i na targach. Są wspaniałym składnikiem jesiennej kuchni - możesz je użyć do sałatek, zup, zapiekanek czy deserów.
Jeśli twój dziadek do orzechów jest już mocno nadwyrężony, a ty nie masz tyle sił w ramionach, co kiedyś - musisz odkryć skuteczny sposób na to, jak łatwo rozłupać orzechy włoskie. Gotowanie, czy raczej zaparzanie orzechów, pomoże szybko zmiękczyć skorupkę.
Jak długo gotować orzechy włoskie?
Nie chodzi wcale o to, żeby wrzucić bakalie do garnka i je gotować. Wystarczy tylko zaparzyć łupiny, aby szybko zmiękły i były łatwiejsze do otwarcia. Jak długo „gotować” orzechy włoskie? Doprowadź wodę do wrzenia (w czajniku lub garnku) - powinno jej być tyle, żeby przykryła orzechy. Następnie wrzuć do wrzątku orzechy włoskie i odstaw na 30 minut. Nie gotuj ich już więcej - po prostu trzymaj w gorącej wodzie.
Jeśli jednak zebrane lub kupione orzechy są wyjątkowo twarde i nawet po zaparzeniu nie miękną, możesz je wstępnie podgotować przez ok. pięć minut, a potem parzyć kolejne 10 minut. Po takiej obróbce na pewno nie będziesz mieć już żadnych trudności z ich rozłupaniem.
Czy podczas gotowania orzechy włoskie nie tracą witamin?
Podczas obróbki cieplnej, w której ugotujesz łupinę, skorupa szybko zmięknie. Za pomocą nożyka sprawnie przepołowisz orzechy - inny sprzęt nie będzie ci więc już potrzebny. Możesz się wciąż jednak obawiać, czy podczas gotowania orzechy włoskie nie tracą witamin i cennych składników mineralnych. W końcu dostarczają nie tylko witaminy A, C i te z grupy B, aminokwasy, zdrowe kwasy tłuszczowe czy błonnik pokarmowy, ale też potas, magnez, wapń i przede wszystkim antyoksydanty.
Okazuje się, że gotowanie orzechów włoskich może pomóc uczynić je lekkostrawnymi. Obróbka termiczna rozkłada tłuszcze, co ułatwi ich przyswajanie przez organizm. Ponadto stają się one miększe i przyjemniejsze do spożycia. Trzeba jednak pamiętać, że długotrwałe gotowanie orzechów może zmniejszyć ich wartość odżywcze - właśnie dlatego lepiej jest je tylko zaparzać lub nie przekraczać kilkuminutowego limitu.
Warto też wiedzieć, że z esencji, która pozostanie po trzymaniu łupin w wodzie, można przygotować płukankę do włosów rudych i brązowych. Nie tylko odświeży ona kolor, ale też pobudzi cebulki włosów do wzrostu. Dzięki temu zabiegowi, włosy staną się mocniejsze i będą miały intensywną, żywą barwę.
Źródło: Smaker.pl, izielnik.pl, wapteka.pl, ce7.pl, mojegotowanie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »
Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »