Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W notesie każdej gospodyni powinien znaleźć się przepis na pyszne i sycące łazanki. Podstawą dania jest oczywiście kapusta, ale tak naprawdę za smak łazanek odpowiadają dodatki. W każdym domu robi się je inaczej, w moim mistrzem łazanek były dziadek Alek - z jego przepisu korzystała moja mam, takie same łazanki robi się w moim domu oraz u moich braci. Nie jadłam nigdy lepszych. Co jest sekretem przepisu na łazanki dziadka Alka? Dobry wędzony boczek, kiełbasa i radość z gotowania dla bliskich.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5576
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5576
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Najpierw przygotuj makaron na łazanki w garnku z osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie odsącz kapustę kiszoną z zalewy, a następnie posiekaj na drobniejsze kawałki. Wtedy będzie się przyjemniej jeść makaron z dodatkami. Przełóż ją do garnka i zalej wodą w taki sposób, aby przykryła kapustę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i popieprz. Dopraw też łyżeczką cukru. Gotuj przez ok. 15 minut. Kapustę odsącz i wrzuć na rozgrzany olej, mieszaj regularnie, by nie przywierała do dna, do momentu, aż zmięknie.
Kiedy kapusta będzie się dusić, przygotuj boczek i kiełbasę. Pokrój mięso na średniej wielkości kostkę. Cebulę umyj, obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni, co jakiś czas mieszając. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
Farsz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Dodaj do kapusty. Dopraw majerankiem. Całość mieszaj na delikatnym ogniu, by kiełbasa i boczek dobrze połączyły się z kapustą i oddały jej swój aromat.
Na koniec do kapusty z boczkiem i kiełbasą wrzuć ugotowany wcześniej makaron łazankowy. Dobrze wymieszaj i trzymaj na delikatnym ogniu jeszcze przez kilka minut, gdy wszystkie składniki dobrze się połączyły i podgrzały. Pamiętaj o mieszaniu.