Wrzuć kromkę chleba do słoika z ogórkami. Takich małosolnych jeszcze nie jedliście

Chrupiące, wyraziste, lekko czosnkowe, z dużą ilością kopru i chrzanu, właśnie takie powinny być ogórki małosolne. Jeżeli lato to dla ciebie czas przyrządzania domowych przetworów, z pewnością masz już swój idealny przepis na ogórki. Warto jednak wypróbować ten prosty, trik, aby wyszły jeszcze lepsze. Sprawdź, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem.

Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W teorii przygotowanie ogórków małosolnych nie jest niczym skomplikowanym. Jednak w praktyce może pojawić się wiele pytań, co zrobić, aby ogórki nie były miękkie, jakie dodatki do nich dodać, zalewać zimną, czy ciepłą wodą. W internecie znajdziecie wiele praktycznych porad, które mają sprawić, że domowe przetwory wyjdą pierwszorzędnie. Warto wypróbować patent z kromką chleba. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem. 

Sprawdź także: Potrawy z bobu. 10 oryginalnych przepisów na dania z bobu na śniadanie, obiad i kolację

Jakie właściwości mają ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do codziennej diety. Przede wszystkim składają się z wody, dzięki czemu można jeść je bez obaw, w szczególności na diecie odchudzającej, są produktem niskokalorycznym, w 100 g znajdziesz jedynie 11 kcal. Co ciekawe, obecne są w nich także witamina A, C, E i K, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Dodatkowo kiszonki są naturalnymi probiotykami, jedzenie ogórków małosolnych doskonale wpływa na mikroflorę jelitową, korzystnie działają na wzmocnienie odporności. Ponadto zawartość błonnika w ogórkach pozytywnie wpłynie na proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Obecna w ogórkach acetylocholina to substancja, która pomaga regulować ciśnienie krwi i oraz stymuluje perystaltykę jelit. 

Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem?

Okazuje się, że dodanie do ogórków małosolnych kromki chleba przyśpiesza wytwarzanie kwasu, a co za tym idzie ogórki szybciej będą gotowe do zjedzenia. Do przygotowania ogórków małosolnych z chlebem, będziesz potrzebować: dwa kilogramy ogórków gruntowych, półtora litra wody, trzy łyżki soli, półtorej łyżki cukru, kilka gałązek kopru, cztery ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz trzy kromki chleba. 

Sprawdź, jakie przepisy na ogórki małosolne przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki małosolne z miodem

 Ogórki małosolne z miodem Zobacz przepis

Ogórki małosolne z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie własne 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1219

15 min
19
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 169

15 min
6
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 126

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1