Złocista mikstura na pobudzenie i przyspieszenie odchudzania. Zdrowsza od kawy

Przyspiesza trawienie, wspiera odporność organizmu i opóźnia starzenie ciała. Pity na czczo doda energii na cały dzień i zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem, aby jak najkorzystniej wpłynął na twoje zdrowie.

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem wymiata toksyny z organizmu i przyspiesza metabolizm | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Każdy już wie, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Na czczo warto sięgnąć choćby po wodę z cytryną, która doda energii i usprawni funkcjonowanie narządów. Jeśli do wody dodamy jednak kilka prozdrowotnych przypraw, wpływ na ciało będzie jeszcze większy. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Sprawdź także: Jak usztywnić bitą śmietanę galaretką? Będzie nie tylko trwała

Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem zawdzięcza swoje właściwości każdemu ze składników, z których jest zrobiony. Zarówno kurkuma, jak i pieprz to przyprawy, które znane są z prozdrowotnego działania. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem - wzmacnia organizm i usuwa z niego toksyny. Połączenie tych naturalnych produktów spożywczych może więc poprawić funkcjonowanie niemal każdego narządu. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Właściwości kurkumy

Kurkuma, często nazywana kuzynką imbiru, cechuje się wyrazistym smakiem i intensywną żółto-pomarańczową barwą. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Choć jest słabo wchłaniana przez organizm, jej przyswajanie poprawia jednak piperyna zawarta w czarnym pieprzu, czyli drugim elemencie prozdrowotnego napoju.

Szczypta kurkumy to tylko ok. 20 kalorii, za to spora dawka błonnika pokarmowegowitamin (m.in. E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk). Kurkuma pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dlatego stosuje się ją w przebiegu chorób Alzheimera, zaburzeń osobowości, depresji lub po udarach. Przyprawa działa antybakteryjnie i rozkurczającousprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, obniża cukier oraz cholesterol wspiera odporność, szczególnie podczas infekcji. 

Właściwości czarnego pieprzu

Piperyna, czyli podstawowy związek w czarnym pieprzu, również usprawnia procesy trawienne, wspomagając wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach. Minimalizuje w ten sposób ryzyko nieprzyjemnych zaparć i wzdęć. Substancja pozytywnie wpływa na układ krążenia i wątrobę, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, przyspiesza przemianę materii, a także chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, opóźniając jego starzenie. Przyprawa udrażnia też drogi oddechowe, działa wykrztuśnie oraz pozwala zwalczyć zapalenie zatok i katar. 

Właściwości miodu

Co to znaczy, że miód to naturalny antybiotyk? Jest złożony z węglowodanów, wody, witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się m.in. witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, jod i fosfor. Dodany do napoju, świetnie wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia. Może zmniejszyć chrypkę, ból gardła, działa przeciwbakteryjnie. Naturalny miód używany jest także do łagodzenia problemów trawiennych i leczenia wrzodów żołądka. Pszczeli produkt obniża cholesterol i ciśnienie krwi, ułatwia zasypianie i koi nerwy. Wpływa na poprawę koncentracji i sprawności mózgu. 

Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Właściwości prozdrowotnej mieszanki przypraw mogą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak zrobić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To nic trudnego. Przygotuj szklankę letniej wody, wsyp do niej szczyptę kurkumy, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze łyżeczkę miodu naturalnego i również przemieszaj do połączenia.

Domową kurację antyoksydacyjną stosuj regularnie. Jak pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem, aby przyniósł największe efekty? Najlepiej sięgać po niego z samego rana, jeszcze przed śniadaniem. Nie należy jednak używać zbyt dużej dawki kurkumy, ponieważ może to rozstroić żołądek. 

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem

 Napój z kurkumą, pieprzem i miodem Zobacz przepis

Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem - przeciwwskazania

Choć każdy składnik prozdrowotnej mikstury ma dużo cennych właściwości dla organizmu, może również nie być polecany do spożycia przez określone grupy osób. Co jest przeciwwskazaniem do picia napoju z kurkumą, pieprzem i miodem? Niestety kobiety w ciąży nie mogą przyjmować kurkuminy i piperyny, ponieważ substancje w przyprawach wywołują skurcze i mogą przyspieszyć poród.

Mieszanki nie powinny stosować też małe dzieci, osoby z problemami żołądkowymi, z niedrożnością dróg żółciowych i kamieniami żółciowymi, a te zażywające leki przeciwzakrzepowe i przeciwcukrzycowe - najpierw muszą skonsultować się z lekarzem (kurkumina może nasilać działanie specyfików). Napoju nie wolno łączyć z antybiotykami, ze względu na zawartość czarnego pieprzu. Co więcej, obecność miodu w miksturze może uczulać alergików. Produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego napój nie jest wskazany dla diabetyków



Źródło: medonet.pl, spirulina.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, medicover.pl, doz.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1