Spis treści:
- Dlaczego śmietana dobrze się nie ubiła?
- Jak usztywnić bitą śmietanę galaretką?
- Jak ubić śmietanę z galaretką?
Dlaczego śmietana dobrze się nie ubiła?
Każdy miłośnik wypieków - niezależnie czy amator, czy profesjonalista - przynajmniej raz w życiu zaliczył śmietanową wpadkę. Dlaczego śmietana dobrze się nie ubiła? Istnieją trzy główne błędy ubijania śmietany, przez które twój deser może nie powstać:
- wybrałeś śmietanę z niższą zawartością tłuszczu - pamiętaj, że prawidłowo ubiją się tylko śmietanki 30% lub 36%,
- użyłeś śmietanki w temperaturze pokojowej, która szybko się zwarzyła - ważne, żeby przed ubijaniem dobrze schłodzić produkt. Musi spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, zanim go wykorzystasz. Aby zminimalizować ryzyko błędu, warto też schłodzić mieszadełka miksera - różnica temperatur również może prowadzić do warzenia się śmietanki,
- włączyłeś mikser na zbyt mocne obroty - niestety chęć skrócenia czasu przygotowań nie działa na twoją korzyść. Aby śmietana dobrze się ubiła, musisz działać na małej mocy miksera, stopniowo ją zwiększając.
Pamiętaj, że na konsystencję śmietany wpływ ma również temperatura otoczenia. Gdy za oknem doskwiera upał, śmietanka może szybciej się rozpuszczać i rozwadniać. Zadbaj więc o to, żeby pomieszczenie było chłodne albo umieść ubitą śmietanę szybko w lodówce.
Jak usztywnić bitą śmietanę galaretką?
Do usztywniania bitej śmietany może posłużyć wiele dodatków. Najpopularniejszymi jest bez wątpienia proszek pomagający utrzymać zwartą konsystencję (typu śmietan-fix, śnieżka), ale niezmieniający smaku deseru. Do dziś stosuje się też żelatynę, która ma właściwości żelujące i świetnie nadaje się do deserów.
Jeśli jednak nie chcesz używać tych pomocnych składników, możesz dodać też ulubioną galaretkę. Nie wiesz, jak usztywnić bitą śmietanę galaretką? To naprawdę prosta czynność, która nie tylko wpłynie na odpowiednią konsystencję, ale też doda kremowi koloru i pysznego smaku.
Jak ubić śmietanę z galaretką?
Wystarczy, że zapamiętasz kilka kroków, które przybliżą cię do cukierniczego sukcesu. Jak ubić śmietanę z galaretką? Stosuj odpowiednie proporcje - na 250 ml śmietany dodaj jedno opakowanie ulubionej galaretki. Następnie postępuj według przepisu:
- rozpuść dowolną galaretkę w szklance wody i odczekaj, aż całkowicie się schłodzi (inaczej doprowadzisz do zwarzenia),
- wysokoprocentową śmietankę ubij na średnich obrotach,
- schłodzoną galaretkę przelej powoli i ostrożnie do bitej śmietany,
- chwilę miksuj na małych obrotach, aż składniki się połączą - uważaj, krem szybko gęstnieje,
- udekoruj wypiek lub deser i wstaw go do lodówki, aby całość odpowiednio stężała.
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Organizm wysyła te znaki, gdy jest odwodniony. Spójrz na język i brzuch »
Przetwory, które wytrzymają całą zimę. Jak je przygotować? »
Oto dodatek inny niż wszystkie. Keczup z cukinii nie ma w sobie równych »