Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją w odpowiedni sposób. Daj jej czas. Pozostaw nawet na dwa dni w marynacie, by nabrała smaku. Po upieczeniu pozwól jej się schłodzić (nim ją rozkroisz), a zachowa wilgoć.
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30488
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30488
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Osusz od razu ręcznikiem papierowym.
Umieść w moździerzu przyprawy: majeranek, kolendrę, pieprz, kminek, paprykę i sól. Dokładnie rozgnieć.
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z przyprawami i oliwą na pastę.
Natrzyj pastą mięso. Owiń folia spożywczą. Odłóż do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowane mięso umieść w rękawie do pieczenia. Zwiąż jego końce zachowując nieco wolnej przestrzeni wewnątrz rękawa. Wykonaj w nim kilka niewielkich otworów.
Umieść karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 2,5 godziny.
Po upieczeniu odstaw karkówkę do przestudzenia, ale – jeśli chcesz, by posłużyła ci w charakterze dodatku do kanapek – nie wyjmuj jej od razu z rękawa. Będzie bardziej soczysta. Gdy przestygnie, przełóż ją do lodówki. Schłodzoną z łatwością pokroisz na cienkie plastry. Jeśli chcesz jeść karkówkę z pieca na gorąco, odczekaj z rozkrojeniem jej przynajmniej kwadrans.