Uwaga na podrabianą żywność eko!

Kontrola Inspekcji Handlowej przyniosła zaskakujące wyniki: aż ok. 20 proc. ekologicznych produktów nie spełniało wymogów dotyczących tego typu żywności.

Które produkty są naprawdę ekologiczne?    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Kiedy kupujemy żywność z certyfikatami mówiącymi, że jest ona ekologiczna, powinniśmy mieć pewność, że co najmniej 95 proc. składników danego produktu jest pozyskana naturalnymi metodami, bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych oraz bez GMO (roślin modyfikowanych genetycznie). Tymczasem producenci wypuszczają na rynek produkty "eko" niespełniające tych kryteriów.

Jak oszukują nas producenci mięs i wędlin? Sprawdź >>

W rutynowej kontroli Inspekcji Handlowej stwierdzono 20 proc. nieprawidłowości - 19 proc. stanowiły nieprawidłowości dotyczące prawidłowości oznaczeń, a 15 proc. nieodpowiedniej jakości produktów oznaczonych jako "ekologiczne". Spośród 980 partii produktów zakwestionowano 219. W "ekologicznych" rodzynkach wykryto siarczyny (dwutlenek siarki, E220), które dopuszczane są do konserwacji suszonych owoców, ale nie tych ekologicznych.

Wystawiono 16 mandatów za sprzedawanie przeterminowanej żywności z oznaczeniem "eko". Kary za tego typu nieprawidłowości wynoszą od 1 tys. zł do 10 proc. obrotu danego przedsiębiorstwa z ubiegłego roku.

Oznaczenie żywności ekologicznej w Unii Europejskiej

Pamiętajmy, że samo wyrażenie "z ekologicznie czystych rejonów" na opakowaniu nie znaczy, że nabywamy produkt ekologiczny. Na cetryfikowanych produktach eko produkowanych w Unii Europejskiej musi być słowo "eko", "ekologiczny" lub "bio" oraz oznaczenie w kształcie zielonego listka, złożone z 12 gwiazdek (zdj. po lewej). Oprócz tego na opakowaniu znajduje się numer podmiotu, który zatwierdził dany produkt oraz informacja o tym, gdzie został wyprodukowany.

Mimo że żywność ekologiczna wygląda nieco gorzej niż ta zwykle kupowana w sklepach (nie wykorzystuje się pestycydów ani środków poprawiających wygląd produktu) i ma krótszy czas przydatności do spożycia (nie zawiera konserwantów), to może być nawet trzykrotnie droższa. Jej cena wynika z dość niskiego popytu i wyższych kosztów produkcji.


Zobacz też kontrolę ryb, mięs, jaj i oliwy. Kliknij!

Zobacz też kontrolę ryb, mięs, jaj i oliwy. Kliknij!

Zobacz też: Szokujące wyniki kontroli barów szybkiej obsługi!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 102

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1