Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jagodami.

Desery

Autor: ktosik

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 116

Dodano: 03.08.2009

Odsłon: 39937

Delikatny biszkopt z kremem i jagodami. Doskonałe ciasto na letnie wakacje.

Składniki

  • biszkopt
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 masło extra
  • WIERZCH
  • jagody
  • 3 galaretki cytrynowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na biszkopt:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

  2. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.

  3. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową.

    Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń