Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasta Carbonara

Dania główne

Autor: Smakusna99

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 02.01.2010

Odsłon: 2066

W tym daniu można się zakochac !!!

Składniki

  • Makaron penne, 200g
  • chudy boczek(najlepiej pancetta), 100-120g
  • oliwa do smażenia, 3 łyżki
  • śmietanka półtłusta, 200ml
  • czosnek, 1 ząbek
  • jajka, 2
  • sól i pieprz, na koniec przyprawic
  • pietruszka, nac
  • drobny starty parmezan do posypania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente, dodając do wody sól i łyżkę oliwy z oliwek.

  2. W czasie, gdy makaron się nam gotuje (zwykle ok. 10 min., w zależności od instrukcji na opakowaniu), rozgrzewamy na patelni oliwę. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub wąskie paseczki, następnie podsmażamy, aż zrobią się złotawo-chrupiące. W międzyczasie siekamy drobniuteńko czosnek i gdy boczek jest już gotowy, wrzucamy czosnek na patelnię, podsmażając nadal krótko, na bardzo wolnym ogniu, żeby wszystko było ciepłe.

  3. W tym czasie w misce mieszamy śmietanę i rozkłócone wcześniej jajka, aż zrobi się z tego jednolita płynna masa. Siekamy także drobniutko pietruszkę – można ją wymieszać ze śmietaną.

  4. Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go szybko (broń Boże nie przepłukujcie go zimną wodą!) i wrzucamy z powrotem do garnka.

  5. Teraz szybko wlewamy śmietanę na gorący jeszcze makaron i mieszamy (konsystencja zmieni się po zetknięciu z gorącym makaronem), a następnie dodajemy boczek.

  6. Podawać na świeżo, posypany startym parmezanem i doprawiony wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 stycznia 2010 Mmmm... brzmi pysznie! W samym przepisie można się zakochać ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń