Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z powidłami

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 1996

Dodano: 11.12.2012

Odsłon: 31709

Więcej info

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )
  • DODATKOWO: 60 g gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnuszka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ) co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Keksówkę o wym. 26x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.Przepis z inspiracji pieczarkamysia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 12 grudnia 2016 Właśnie tego przepisu na piernik szukałam jest pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 stycznia 2014 Bardzo smaczny ,piekłam już dwukrotnie - polecam -)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń