Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-04-2022
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już pomału zacząć planowac co przygotować, żeby dobrze zorganizowanac sobie ten przedświąteczny czas. Dzisiaj królowa ciast na świątecznym stole - wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa. Dzięki dodatkowi jogurtu jest bardzo wilgotna, a dodatek cytrusow sprawia, że jest bardzo aromatyczna. Zapraszam :)
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Składniki
Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem z skórka cytrynową na puszystą masę, nastepnie dodać przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, dalej delikatnie miksować. Dodać również wystudzone masło, jogurt naturalny i oba soki. Całość dalej ucierać do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, ja użyłam silikonowej, więc niczym nie natłuszczalam. Babkę piec przez ok.50 min w temp. 180 stopni. Gotową babkę zostawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Zimna babkę polać przygotowanym lukrem.
Smacznego !