Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 648
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 67
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 84
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 648
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 67
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 84
Składniki
W przesianej na stolnicę mące robimy wgłębienie. Wlewamy w nie olej, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego, np. szklaneczką, krążki.
Na gotowe krążki kładziemy pokrojone większe lub całe mniejsze śliwki kalifornijskie (wówczas na jeden pierożek przypada 1,5 śliwki). Dokładnie sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Od chwili wypłynięcia powinny się jeszcze gotować trzy minuty.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia