Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki na zsiadłym mleku"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 659
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 73
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 659
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 73
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wsypujemy pół łyżeczki soli i sodę, na koniec wlewamy zsiadłe mleko lub maślankę.
Nie przerywając miksowania, wsypujemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno z resztą soli i delikatnie mieszamy z ciastem, które powinno mieć gęstość śmietany. Odstawiamy na 30 minut, aby mąka się rozkleiła, a ciasto odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który łyżką nakładamy ciasto, formując średniej wielkości placuszki. Smażymy obustronnie na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki można podać także z bitą śmietaną, konfiturami, lodami, owocami itp.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 305 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 15,2 g/Węglowodany 37,8 g.Źródło: Rewia