Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa. Zupa dziadówka gościła w moim domu odkąd pamiętam. Przygotowywała ją moja babcia, mama a teraz ja. Stary przepis delikatnie zmodyfikowałam nadając jej bardziej wyrazistego charakteru i nowoczesnego wyglądu. Ziemniaki postanowiłam zmiksować na gładki krem. Do zupy dorzuciłam dwa ząbki czosnku, odrobinę zieleniny oraz kolorowego pieprzu dla podkręcenia smaku.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 59
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 641
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 60
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 59
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 641
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 60
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Składniki
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, który podgrzewamy do wysokiej temperatury.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i przerzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy na małym ogniu na złoty kolor.
Czosnek obieramy z łupin, przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Składniki podsmażamy przez około 5 minut, następnie zalewamy wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, przerzucamy na suchą, teflonową patelnię i smażymy.
Kiedy ziemniaki są już dobrze ugotowane wyłączamy palnik. Z garna wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. W osobnej misce łączymy maślankę z mąką żytnią. Rozmieszane składniki przelewamy do garnka. Zupę mieszamy, następnie miksujemy na gładki krem.
Zmiksowaną zupę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażony boczek. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Na koniec do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę serwujemy gorącą.