Dania na jesienne chłody w programie "Ewa Gotuje"

W 409. odcinku programu „Ewa gotuje” gospodyni podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi śliwek - składnika, którym poświęcony był program.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W chłodne, jesienne dni warto wybrać dania sycące oraz te, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. Właśnie takie przepisy zaprezentowała nam Ewa Wachowicz w ostatnim odcinku swojego programu. Nie zabrakło tradycyjnych smakołyków, zaczerpniętych z babcinego notesu oraz doskonale znanych dań w nowoczesnych i zdrowszym wydaniu. Jeśli chcesz odtworzyć te smaki w domu, mamy dla ciebie przepisy z programu:

 

1. Zupa winna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień poszła niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu staropolska, winna polewka podana z grzankami przygotowane na maśle oraz szczypiorkiem.

 

2. Gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były aromatyczne gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym. Jest to wyjątkowo apetyczny mariaż kuchni polskiej i azjatyckiej, dzięki któremu stworzycie potrawę zaspokajającą gusta wszystkich domowników.

 

 

3. Kombucha

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni pokazała nam też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata. Napój ten wspiera odchudzanie, wzmacnia odporność oraz usuwa toksyny z organizmu, dlatego też warto go pijać regularnie.

 

4. Rogaliki krucho-drożdżowe

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.

 

 

Zobacz, co Ewa Wachowicz ugotuje w kolejnym odcinku programu. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1132

15 min
19
Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 84

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1