Ewa_Gotuje

Ewa Wachowicz serwuje dania z różnych zakątków świata

W ostatnim odcinku swojego programu Ewa Wachowicz zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata, prezentując swoje ulubione przepisy, które przywiozła z zagranicznych podróży.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Do kuchni Ewy Wachowicz już na dobre zawitała wiosna.

Nic więc dziwnego, że postanowiła sięgnąć po nieco lżejsze i zdrowsze odpowiedniki doskonale znanych potraw.

Jest to także wyśmienity pretekst, aby odbyć ekspresową, kulinarną podróż dookoła świata.

W 421. odcinku programu "Ewa Gotuje" poznaliśmy kilka bardzo ciekawych przepisów, zainspirowanych podróżami gospodyni.

Wśród nich znalazły się zarówno propozycje dla miłośników lekkich i niskokaloryczych dań, jak i tych osób, które zdecydowanie bardziej preferują solidniejsze posiłki.

Jeśli chcecie odtworzyć te dania w zaciszu własnej kuchni, oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

1. Zupa Solferino

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowała włoską zupę solferino. Wedle legendy mieli zajadać się tamtejsi żołnierze w przeddzień słynnej bitwy pod lombardzką miejscowością o tej samej nazwie.

2. Fish pie - placek rybny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Nawiązując do tej tradycji, na drugie danie Ewa przygotowała „fish pie" - doskonałą propozycję na szybki i sycący obiad z piekarnika.

3. Tagliatelle z marchewki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa solferino zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podała nam przepis na makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyła zwykłego makaronu, zastępując go lekkim tagliatelle z marchewki.

4. Brownie z batatów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu Ewa Wachowicz zaserwowała brownie. Ale ten amerykański wypiek był niemal tak samo zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządziła deser na słodkich ziemniakach i podała do niego pyszną sałatkę owocową. Co bardzo ważne - całość powstała bez dodatku cukru!

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13