Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Solferino według Ewy Wachowicz

Zupa Solferino według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 2344

Oto włoska wariacja na temat zupy pomidorowej. Przepis pochodzi z 421, odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l wywaru wołowego (w wersji wege jarzynowego)
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być z puszki)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 150 g mozzarelli
  • świeży tymianek do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa Solferino według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić posiekane pory i cebulę. Zeszklić, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek.

  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć wprost do podsmażonych warzyw. Zalać wywarem. Przykryć i gotować przez 10 minut.

  3. Dodać groszek i przecier pomidorowy. Wymieszać i pod przykryciem gotować przez kilka minut.

  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć roztrzepanymi żółtkami.
    Nałożyć na talerz. Na wierzch zetrzeć trochę mozzarelli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń