Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie ziemniaki to nie tylko idealny dodatek do dania głównego, ale również wyśmienity materiał na... przepyszne ciasto! Przepis pochodzi z 421. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 44
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 65
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2657
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 44
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 65
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2657
Składniki
Bataty ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Tabliczkę czekolady roztopić w misce umieszczonej na garnku z wrzątkiem. Bataty pokroić na kawałki. Przełożyć do miksera. Dodać pokrojone banany oraz daktyle. Przyprawić cynamonem. Dosypać kakao i mąkę ryżową. Dodać masło orzechowe i płynną czekoladę. Zmiksować.
Pokroić i dorzucić drugą czekoladę. Masę wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (24 x 24 cm, wyłożona papierem, dno i boki wysmarowane olejem i wysypane kakao).
Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z sałatką owocową z truskawek, malin i borówek oraz syropu klonowego.