Do góry

Dania główne Przepis na:

Fish pie - placek rybny według Ewy Wachowicz

Fish pie - placek rybny według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 1063

Dodano:

Odsłon: 3443

Szybkie i sycące danie, które można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis pochodzi z 421. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • pęczek koperku
  • szczypior
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g filetów z dorsza lub mintaja
  • kilka ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
  • purée:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól do gotowania
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fish pie - placek rybny według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.

  2. Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.

  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.

  4. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.

  5. Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.
    Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń