Ewa_Gotuje

Pysznie i dietetycznie

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca odczarowała mit, że dietetyczne potrawy są niesmaczne. Przygotowała przystawkę, danie główne i deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastali Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotowała nieoczywistą przystawkę.

Przekąska powstała na bazie kapusty pak choi, którą w Europie nazywa się chińską, a w Chinach białą. Prowadząca to warzywo lubi najbardziej jeść na ciepło, dlatego zaproponowała jego podanie wraz z pikantnym sosem. W pierwszej kolejności na patelnię trafił imbir, chili, miód, sos sojowy i odrobina soku z cytryny. Następnie Ewa dodała kapustę i pomidorki koktajlowe, wszystko dusiła przez chwilkę. Wierzch dania udekorowała serem pleśniowym i posypała solą sezamową.

1. Pak choi z patelni

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni przygotowała dietetyczną rybę po norwesku, którą podała z sosem jajecznym i potłuczonymi ziemniakami. Żaroodporne naczynie wysmarowała masłem klarowanym, na spód wyłożyła przyprawionego dorsza, szalotkę i groszek cukrowy. Następnie zabrała się za zaprawę. Do garnka wlała wodę, wytrawne wino i dodała przyprawy – wszystko zagotowała. Gotową zalewę przelała do ryby, całość dusiła w piekarniku przez 10-15 minut.

2. Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W międzyczasie gospodyni pokazała jak samodzielnie przygotować przyprawę o nazwie gomasio. To właśnie jej użyła do przystawki.

3. Gomasio z czarnego sezamu

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała sernik kokosowy. Zamiast cukru, który został dodany do ciasta i do masy serowej, prowadząca użyła zdrowego zamiennika, erytrytolu. Aby podkreślić kokosowy smak ciasta, do masy twarogowej prowadząca dołączyła mleczko i kilka łyżek likieru kokosowego. Taki sernik można jeść bez wyrzutów sumienia!

4. Sernik kokosowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 669

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 210

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0