Grill - temat specjalny

Rozgrzewająca kuchnia Ewy Wachowicz

Jesienią warto sięgać po domowe kiszonki, warzywa korzeniowe oraz aromatyczne przyprawy o właściwościach rozgrzewających i prozdrowotnych, które nas wzmocnią i pomogą nam zadbać o odporność. Ewa Wachowicz w 464. odcinku programu „Ewa gotuje” pokazała widzom, jak wykorzystać te produkty do przygotowania pysznych potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz przywitała widzów w swoim domu w Krakowie. Na samym początku postanowiła spróbować kiszonej kapusty, którą przyrządziła w poprzednim tygodniu, korzystając ze sprawdzonego przepisu swojej mamy. Obiecała, że w tym odcinku podzieli się z widzami sposobem na wykorzystanie tego produktu w kuchni. Domowa kiszonka posłuży gospodyni do zrobienia głównego dania. Zanim jednak przejdzie do jego przygotowania, zajmie się przystawką.

Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz

 Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gotowane Ewa Wachowicz zaczęła od jesiennego kremu na pieczonych warzywach korzeniowych. Do zupy wykorzystała m.in.: marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler i cebule. Obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa gospodyni umieściła na blaszce, skropiła oliwą, przyprawiła i wstawiła do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie przełożyła je do garnka z gotującym się bulionem.

Warzywną zupę doprawiła aromatyczną kurkumą, świeżo startym imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do zupy Ewa Wachowicz dodała nietypowy składnik - karmelizowane gruszki z chili, które dodały temu daniu niepowtarzalnego charakteru i wyrazistego smaku.

Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz

 Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaserwowała kiszoną kapustę z żeberkami wieprzowymi. Smak potrawy gospodyni wzbogaciła o czosnek, leśne grzyby, miód, suszoną żurawinę i mieszankę aromatycznych ziół oraz przypraw. Wstawiła ją do piekarnika na około godzinę. Upieczone żeberka w kapuście najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami w mundurkach oraz świeżo skrojonym koperkiem.

Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz

 Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni zaproponowała ciasto drożdżowe z serem. Pierwszym krokiem było przygotowanie zaczynu. Następnie na jego bazie wyrobiła elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto, które przykryła ściereczką i odstawiła w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zabrała się za serowe nadzienie na bazie: twarogu, masła, cukru, żółtka i cynamonu. Produkty wystarczy połączyć w misce przy użyciu widelca.

Składanie drożdżówki Ewa Wachowicz zaczęła od rozwałkowania ciasta, na które wyłożyła farsz. Ciasto zwinęła w rulon, przekroiła na pół, przełożyła na papier do pieczenia i zaplotła z niego piękny wieniec. Na koniec górę wypieku posmarowała białkiem, odstawiła ponownie do wyrośnięcia i upiekła na rumiany kolor. Gotowy deser po przestudzeniu udekorowała gęstym lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1060

15 min
14
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 1732

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1