Ewa_Gotuje

3 pomysły na wyjątkowe naleśniki, którymi zaskoczysz bliskich

Naleśnikami trudno się znudzić - przygotujesz je na wiele sposobów i z różnymi farszami. Każdy zna naleśniki z serem na słodko lub ze szpinakiem na słono. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak zrobić naleśniki z butelki, ażurowe lub te kolorowe! Zdecydowanie wyróżniają się na talerzu, a wcale nie tak trudno jest je przyrządzić. Sprawdź przepisy i zrób niespodziankę bliskim.

3 pomysły na wyjątkowe naleśnikiFot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Naleśniki to bardzo uniwersalna przekąska, którą można jeść o każdej porze dnia i w najróżniejszych wydaniach. Na śniadanie świetnie sprawdzi się wersja na słodko z twarożkiem i cukrem pudrem, na obiad - naleśniki z mięsem i pieczarkami, a na kolację - ze szpinakiem i łososiem.

Choć większość kucharzy ma swój ulubiony, sprawdzony przepis na tradycyjne naleśniki, to z pewnością poszukuje też nowych, kulinarnych inspiracji. Właśnie dlatego przedstawiamy trzy nietypowe pomysły na przyrządzenie naleśników. Jak zrobić je jeszcze prościej, szybciej lub zaskoczyć gości? Sprawdź, czytając artykuł.

Sprawdź także: Naleśniki w wersji wytrawnej

Jak zrobić naleśniki z butelki?

Przyrządzenie naleśników nie jest wyjątkowo skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis, podstawowe składniki i kilka prób, by w końcu nabrać wprawy w robieniu puszystych placków. Jeśli jednak nie przepadasz za gotowaniem i chciałbyś ułatwić sobie przyrządzanie tego dania, to skorzystaj z przepisu na naleśniki z butelki.

Ciasto przygotujesz bez użycia miksera, a mimo to wciąż unikniesz grudek i przypalania podczas smażenia. Co będzie ci potrzebne? Weź pustą butelkę po wodzie mineralnej o pojemności półtora litra i nałóż na nią lejek. Wlej do środka mleko, a następnie wsyp mąkę, cukier, sól i dodaj jajko oraz olej. Zakręć szczelnie butelkę i mocno nią potrząsaj, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

Naleśniki smaż na teflonowej, nieprzywierającej patelni, porcjując ciasto prosto z butelki. Najlepiej oczywiście sprawdzi się patelnia naleśnikowa. Po przygotowaniu podawaj z ulubionymi dodatkami, na słodko lub słono. Gotowe naleśniki z butelki nie różnią się w smaku niczym od tych tradycyjnych, ale trzeba przyznać, że sposób ich przyrządzenia jest bardzo oryginalny. Niewątpliwą zaletą będzie też czysta kuchnia i mniej naczyń do mycia.

Naleśniki z butelki

Naleśniki z butelki

Jak zrobić naleśniki z butelki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić ażurowe naleśniki?

Jeśli przygotowujesz naleśniki z butelki, możesz postawić już nie tylko na ich oryginalny sposób przyrządzenia, ale też wygląd. Wystarczy, że zdecydujesz się zrobić ażurowe naleśniki. Na talerzu prezentują się przepięknie, więc to świetna przekąska na elegancką imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy romantyczną randkę.

Jak zrobić ażurowe naleśniki? Ciasto przygotowujesz jak na tradycyjne naleśniki - możesz wybrać swój ulubiony przepis. Różni się jednak naczynie użyte podczas robienia potrawy. Tym razem wybierz butelkę z dzióbkiem. Specjalna zakrętka pozwoli delikatnie rozprowadzić ciasto po patelni, tworząc rozmaite kształty.

Jak zrobić kolorowe naleśniki?

Nietypowy sposób przygotowania i podania naleśników to wciąż zbyt mało dla ciebie? Możesz jeszcze... zmienić ich barwę! Kolorowe naleśniki to świetna propozycja także dla małych niejadków - danie prezentuje się atrakcyjnie i na pewno nie jest nudne.

Choć w internecie znajdziesz wiele przepisów na naleśniki z dodatkiem sztucznych barwników, to my polecamy ci wykorzystanie naturalnych składników. Co więcej, podpowiemy, jak nadać piękny kolor ciastu naleśnikowemu przy użyciu łatwodostępnych produktów, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni.

Przekonaj się więc, jak zrobić:

  • zielone naleśniki - możesz je przygotować na kilka sposobów. Najprostszy z nich to dodanie zblendowanej garści świeżych liści szpinaku do ciasta. Rozmrożony, rozdrobniony szpinak również będzie odpowiedni. By cieszyć się intensywną zieloną barwą, możesz też dodać odrobinę herbaty matcha w proszku do ciasta. Takie składniki nie tylko dodadzą koloru, ale i wzbogacą danie,

Zielone naleśniki z powidłami

 Zielone naleśniki z powidłami Zobacz przepis

Zielone naleśniki z powidłami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

  • żółte naleśniki - pewnie domyślasz się już, co nada intensywnie złocistego koloru naleśnikom? Tak, to kurkuma. Wystarczy zaledwie pół łyżeczki przyprawy, a placuszki będą wyglądały po prostu pięknie,

Żółte naleśniki

 Żółte naleśniki Zobacz przepis

Żółte naleśniki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

  • różowe lub fioletowe naleśniki - żeby uzyskać piękne różowo-fioletowe zabarwienie, możesz dodać sok z jagód lub dwie, trzy łyżki zakwasu z buraka. Świetnie sprawdzi się też po prostu bardzo drobno starty mały burak. To świetny i zdrowy dodatek, więc jeśli chcesz przemycić w daniu odrobinę witamin, to zdecydowanie polecamy ten sposób,
  • brązowe naleśniki - co zrobić, że placuszki nabrały ciemnego koloru? To samo, co z biszkoptem, gdy chcesz nadać mu czekoladowej barwy. Po prostu wsyp do ciasta odrobinę kakao i podaj naleśniki na słodko, najlepiej z owocami.

Kakaowe naleśniki z owocami i bitą śmietaną

 Kakaowe naleśniki z owocami i bitą śmietaną Zobacz przepis

Kakowe naleśniki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy nadzieję, że wypróbujesz przepisy na naleśniki z butelki, te ażurowe lub kolorowe. To ciekawe urozmaicenie dla tego bardzo popularnego dania. 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 421

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 82

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2