Naleśniki w wersji wytrawnej

W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze.

Fot. 123RF/Picsel

Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców.

Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców współczesnych naleśników. Jak sami twierdzą, właśnie z Florencji, za sprawą Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła króla Francji, naleśniki powędrowały nad Sekwanę. Stamtąd, już jako crepes, dokonały inwazji na całą Europę.

Oryginalne crepes są cienkie jak papier i delikatne, a to za sprawą dodanego do ciasta stopionego masła. Oryginalnie mieszane są rózgą, chociaż, by przyspieszyć proces produkcji, możemy sięgnąć po mikser.

Idealne ciasto na naleśniki

Zapewne wszyscy wiedzą, że sekret wybornego smaku naleśników tkwi w proporcjach. A te są zaskakująco proste: dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka i dwa jajka. Oto cały sekret, dzięki któremu zawsze wychodzą idealne.

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.

Naleśniki w wersji wytrawnej

Smak naleśników bardzo łatwo odmienić dzięki różnorodnym farszom. Poza słodkimi kremami i owocami, warto skosztować także wytrawnych farszy, które z powodzeniem mogą konkurować z klasycznymi recepturami. Nie wiesz, jak je zrobić? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników.


1. Naleśniki z twarogiem i szpinakiem

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Naleśniki z serem i szynką

Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Naleśniki zapiekane z tuńczykiem

Fot. Fafiatko na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Naleśniki bolognese

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Naleśniki dyniowe

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Naleśniki z kapustą

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Naleśniki po meksykańsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Naleśniki ruskie

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 3771

60 min
42
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 57

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0