Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 10709

Dodano:

Odsłon: 11827

Faszerowane naleśniki przełamują nudę w kuchni. Dzięki nim i kilku znanym składnikom możemy nadać nowego życia daniom, które już robiliśmy a które wcześniej podane były np. z makaronem:).

Składniki

  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka M
  • ...
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 150g mozzarelli
  • 3 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki bolognese

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.

  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Kiedy wszystko się zarumieni, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy startą mozzarellę, mieszamy.

  3. Farsz przekładamy na naleśniki, zwijamy je w rulon. Opcjonalnie posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń