Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I mamy już jesień! Uwielbiam tę porę roku za – lekki chłód, trochę orzeźwiający po lecie, które w tym roku trwało od niepamiętnych czasów, moc kolorów na straganach z warzywami, przyjemne ciepło świeżo zaparzonej kawy… Od zawsze cieszyłam się na opadające liście, dojrzewające pomidory i dynie. I te ostatnie będą tematem dzisiejszego przepisu. Lubię naleśniki ale za każdym razem próbuję jakoś je urozmaicić czy to innym nadzieniem czy rodzajem ciasta. Ostatnio upiekłam masę dyni, zrobiłam zupę krem, naleśniki właśnie, ciasteczka, kluski i nawet dyniowe lasagne… Na pierwszy ogień idą naleśniki dyniowe – bardzo delikatne a zarazem z mocno wyczuwalnym smakiem i aromatem tego jesiennego daru. Z dodatkiem 3 różnych rodzajów nadzienia – może któreś przypadnie do gustu i Tobie?
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1452
Szybkie, proste danie. I okazja do użycia świeżego, młodego szczypiorku...
Odsłon: 104
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 414
Jeśli masz dość klasycznych kotletów mielonych na obiad, pora zaskoczyć wszys...
Odsłon: 2923
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 101
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1452
Szybkie, proste danie. I okazja do użycia świeżego, młodego szczypiorku...
Odsłon: 104
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 414
Jeśli masz dość klasycznych kotletów mielonych na obiad, pora zaskoczyć wszys...
Odsłon: 2923
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 101
Składniki
W większym naczyniu zmiksuj mąkę, puree z dyni, mleko lub wodę gazowaną (jeśli dodasz wodę gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste) oraz jajka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dolej trochę płynu (wody lub mleka) a jeśli za rzadkie dodaj trochę mąki i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej dobrze patelnię*. Nabierz niedużą chochelką porcję ciasta i wylej na środek nagrzanej patelni, kolistymi ruchami rozprowadź nadmiar ciasta naleśnikowego.
Po około 30 sekundach lub kiedy pojawią się charakterystyczne bąble, przewróć delikatnie naleśniki i smaż z kolejnej strony kolejne pół minuty. Każdy naleśnik odłóż do przestygnięcia. Smaż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 -12 naleśników średniej wielkości. *Generalnie nie używam oleju do smażenia naleśników lub placków. W tym przypadku użyłam kilka kropel oleju rzepakowego i rozsmarowałam je po powierzchni patelni. Naleśniki są dość delikatne, dzięki użyciu oleju podczas pierwszego smażenia nie będą się przyklejać do powierzchni patelni. Nałóż na naleśnik swój ulubiony farsz – rukolę, hummus lub fetę (ja uwielbiam wszystkie) i rozkoszuj się pysznym, czysto jesiennym posiłkiem z naleśnikiem w roli głównej!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Smażone pierogi z mięsem
Dania główne
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Smażone pierogi z mięsem
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 5
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i pod...
Odsłon: 57