5 przypraw, które pomogą zwalczyć zimowe infekcje

Dopadło cię zimowe przeziębienie lub gorsze samopoczucie? Czujesz lekkie drapanie w gardle albo męczy cię katar? W walce z infekcją pomogą ci przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Dowiedz się, które z nich są najbardziej skuteczne.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości imbiru?

- Jakie są właściwości kurkumy?

- Jakie są właściwości chili?

- Jakie są właściwości goździków?

- Jakie są właściwości cynamonu?

 

Choć do najbardziej popularnych domowych metod radzenia sobie z przeziębieniem należą zdecydowanie picie syropu z czosnku czy cebuli lub spożywanie miodu z dodatkiem imbiru, to z pewnością wielu chorych stara się też wzmocnić organizm, dodając do potraw rozgrzewające przyprawy.

Większość z nich dodasz do pysznej, zimowej herbaty. Możesz też postawić na gorący napar, syrop lub po prostu danie główne z ich udziałem. O jakich przyprawach mowa? Tych, które zawierają w sobie cenne, lecznicze składniki odżywcze i wzmacniają organizm w walce z infekcją. Przekonaj się, które z codziennie używanych w kuchni przypraw są najbardziej skuteczne na katar, kaszel lub ból gardła.

 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów

Imbir na wzmocnienie odporności

Przyprawa o charakterystycznym, intensywnym smaku doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy i z tym jest przede wszystkim kojarzona. Stosujemy ją nie tylko podczas przeziębienia, ale nawet profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. Korzeń zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.

Imbir łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Wykazuje też działanie przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i odkażające, więc pomaga walczyć z mniejszymi i większymi infekcjami. Napar z imbiru lub żucie plastrów tego korzenia świetnie sprawdza się na stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz nieświeży oddech.

Syrop cytrynowy z imbirem

Syrop cytrynowy z imbirem

Imbir na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Jak zrobić napar z imbiru?

Kurkuma na przeziębienie

Kurkuma działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i efektywnie wzmacnia układ immunologiczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Przyprawa to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Bogata jest w witaminę C, B6, E i K oraz kwas foliowy, potas, żelazo, sód czy wapń.

Warto, nawet profilaktycznie, dodawać ją do potraw w sezonie, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Wypróbuj na przykład przepis na tzw. golden milk, czyli złote mleko. To napój przyrządzony na bazie kurkumy i mleka (zaleca się roślinne), który rozgrzewa, odpręża i pomaga zasnąć, a także wspiera w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu.

Złote mleko z kurkumą i miodem

Złote mleko z kurkumą i miodem

Złote mleko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rozgrzewające chili

Papryka chili znana jest przede wszystkim miłośnikom pikantnych i ostrych potraw. Zawiera witaminy A, B6, C oraz potas, magnez i żelazo. Dzięki jednemu ze składników, czyli kapsaicynie, rozgrzewa błony śluzowe i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że udrażnia drogi oddechowe i oczyszcza je ze śluzu.

Co więcej, chili działa antybakteryjnie. Dodany do syropu pomoże wyleczyć stany zapalne gardła i kaszel. Wysusza drogi oddechowe, powodując, że bakterie się nie namnażają. Papryczka chilli świetnie sprawdzi się zarówno w głównych daniach mięsnych lub warzywnych, jak i w napojach - jako dodatek do gorącej czekolady, herbaty czy naparu.

Meksykańska gorąca czekolada z chili

Gorąca czekolada z chili

Gorąca czekolada z chili przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Goździki na osłabienie organizmu

Bardzo chętnie dodajemy goździki do jesiennej lub zimowej herbaty, najczęściej z cynamonem, plastrem pomarańczy i łyżeczką miodu. Intuicja nas nie zawodzi - goździki również wspierają układ odpornościowy organizmu. W jaki sposób?

Przyprawa działa przeciwbólowo i antyseptycznie. Rozgrzewa i pomaga zwalczyć osłabienie, które zazwyczaj występuje przy przeziębieniu. Co najważniejsze, dostarcza organizmowi witaminę A, C, E, K, B6 oraz m.in. tiaminę i kwas foliowy.

Herbata z goździkami na przeziębienie

Herbata na przeziębienie

Herbata na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Jak zrobić dżem z goździkami?

Cynamon na uporczywy katar

Jedną z rozgrzewających przypraw na przeziębienie jest też cynamon. Jego aromatyczny zapach i charakterystyczny smak sprawiają, że chętnie dodajemy go w zimie do najróżniejszych potraw czy napojów. Tymczasem okazuje się, że przy okazji pałaszowania pysznego deseru czy picia pachnącej herbaty, wzmacniamy organizm. Przyprawa zawiera witaminę A, C, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Cynamon skutecznie łagodzi osłabienie, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. Ponadto pomaga zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa. Zwalcza więc męczący katar, a dzięki temu ułatwia oddychanie.

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Herbata z cynamonem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 905

30 min
15
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7