Dania jednogarnkowe

Czy też słyszałeś już nieraz od bliskich, że na przeziębienie najlepsze są sok z cytryny i napar z imbiru? Musimy przyznać rację wszystkim, którzy tak twierdzą. Cytryna bogata jest w witaminę C, a jak działa imbir? Wyjaśnimy w tym artykule.

Fot. 123RF/Picsel

Trzeba przyznać, że sprawdzony napar na przeziębienie to ten przygotowany z imbiru. Korzeń tej rośliny stosuje się od lat w leczeniu infekcji. Często dodajemy go do herbaty wraz z sokiem z cytryny, syropem malinowym i miodem. Wszystko po to, by wreszcie pozbyć się nieprzyjemnej choroby. Imbir ma cenne właściwości, również lecznicze, które pomagają w zwalczaniu wirusów. Przygotuj więc ten pyszny i zdrowy napar - my podpowiadamy jak to zrobić.

Napar z imbiru - właściwości

Pewnie jesteś ciekawy, dlaczego to akurat napar z imbiru jest świetnym rozwiązaniem na przeziębienie. Jesienną porą warto bowiem wzmacniać odporność, uzupełniając niedobory witamin i innych cennych mikroelementów. Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. W imbirze znajdują się też specjalne olejki eteryczne, którym zawdzięcza swój ostry, gorzkawy posmak. Wykazuje on także szereg leczniczych właściwości:

  • ma dobry wpływ na układ immunologiczny - działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzakrzepowo, poprawia krążenie w organizmie, redukuje poziom złego cholesterolu,
  • wspomaga procesy trawienne, niweluje problemy z układem pokarmowym (wzdęcia, biegunki, nudności), działa moczopędnie,
  • łagodzi bóle menstruacyjne i chorobę lokomocyjną.

Napar z imbiru na odchudzanie

Napar z imbiru będzie też wskazany dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Spożywanie tego korzenia wpływa na zmniejszenie apetytu i wzrost wydatkowania kalorii, a to przekłada się z kolei na proces chudnięcia. Jeśli zależy ci więc na zrzuceniu kilku kilogramów, koniecznie sięgnij po napar z imbiru. Jego regularne spożywanie, najlepiej z dodatkiem cytryny, pozwoli ci na cieszenie się płaskim brzuchem. Napój pomaga szczególnie w gubieniu tkanki tłuszczowej z dolnych partii brzucha. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, jeśli do naparu dodasz odrobinę kurkumy.

Napar z imbiru w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, jak radzić sobie z przeziębieniem lub nudnościami w tym szczególnym czasie. Nie jest przecież wskazane przyjmowanie leków, które mogą mieć wpływ na dziecko. Właśnie wtedy panie chętnie sięgają po napar z imbiru, który wykazuje korzystne właściwości przeciwwirusowe i przeciwwymiotne. Czy jest to jednak słuszne działanie? I tak i nie. Chociaż brakuje naukowej wiedzy na temat wpływu imbiru na ciążę, to lekarze zalecają ostrożność i jego umiarkowane spożywanie, zwłaszcza w pierwszym i ostatnim trymestrze błogosławionego stanu oraz w okresie połogu. Liczy się przede wszystkim dzienna dawka imbiru, jaką przyszła mama będzie w tym czasie sobie aplikować. Spożywanie dużych ilości korzenia tej rośliny może podrażniać układ pokarmowy, co wpłynie na pogorszenie samopoczucia. Niestety - jeśli "przedawkujemy" imbir w początkowej fazie ciąży - może to doprowadzić nawet do poronienia, a w ostatnich miesiącach - wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród. Przyjmuje się więc, że dopuszczalna dawka wynosi ok. 2 g sproszkowanego imbiru dziennie.

Napar z imbiru - przepis

Napar z imbiru jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Przyrządzić go można na kilka sposobów - wykorzystując również sproszkowany lub suszony korzeń. Polecamy ci jednak użycie tego świeżego, ponieważ zawiera najwięcej cennych elementów. Większe kłącze imbiru pokrój w drobną kostkę (możesz wcześniej obrać imbir ze skórki). Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i zapachu, zetrzyj je na tarce - wydobędą się z niego wówczas soki zawierające aromatyczny olejek eteryczny. Następnie zalej litrem ciepłej wody (lub gorącego mleka) i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj tak jeszcze przez 15 minut. Przelej do słoiczka i zapasteryzuj. Możesz również przecedzić napar do szklanki i dodać do niego plasterki pokrojonej cytryny i łyżeczkę miodu - wtedy z pewnością zyska dodatkowych, leczniczych walorów.

Zobacz: Imbirowy koktajl

Napar z imbiru i kurkumy

Jeśli chciałbyś urozmaicić pikantny napar z imbiru, to świetnym dodatkiem okażą się przyprawy korzenne lub kurkuma. Zetrzyj pół średniej wielkości korzenia imbiru na tarce i zalej go dwiema szklankami wody. Zagotuj całość, a następnie przecedź napar przez sitko do szklanki. Dodaj do płynu dwie łyżeczki sproszkowanej kurkumy i łyżeczkę miodu dla osłody. Wypij, gdy napój jest jeszcze gorący.

Napar z imbiru na słodko - przepis

Dla miłośników bardziej słodkich smaków, proponujemy świetne rozwiązanie w postaci naparu z imbiru z dodatkiem cynamonu, goździków, kardamonu i soku z jabłek. Przygotuj wywar jak w powyższym przepisie, a na końcu dodaj - zamiast aromatycznej kurkumy - wspomniane przyprawy. Do całości dolej jeszcze łyżeczkę miodu lub odrobinę soku z jabłek do przełamania ostrego smaku imbiru. Taki napar idealnie pasuje na chłodne, jesienne wieczory.

Jak widzisz, imbir może pomóc twojemu organizmowi w walce z infekcjami - napar z imbiru to świetny sposób na przeziębienie. Korzeń posiada znacznie więcej cennych właściwości, dlatego włączenie go do codziennej diety jest zalecane. Jeśli nie przepadasz za pikantnym i gorzkawym posmakiem, wypróbuj napar ze słodkimi dodatkami. Przyrządzenie takiego naparu nie jest wcale skomplikowane - wykorzystaj jeden z poniższych przepisów, by delektować się tym cudownym, jesiennym napojem:

1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Syrop z imbiru wzmacniający odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Napój herbaciany z imbirem

Napój herbaciany z imbirem

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rozgrzewająca herbata z imbirem

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Syrop cytrynowy z imbirem

Syrop cytrynowy z imbirem

Jak zrobić napar z imbiru? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Syrop z cytryny i imbiru

Syrop z cytryny i imbiru

Napar z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 152

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1574

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 315

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8