Fot. 123RF/Picsel
Trzeba przyznać, że sprawdzony napar na przeziębienie to ten przygotowany z imbiru. Korzeń tej rośliny stosuje się od lat w leczeniu infekcji. Często dodajemy go do herbaty wraz z sokiem z cytryny, syropem malinowym i miodem. Wszystko po to, by wreszcie pozbyć się nieprzyjemnej choroby. Imbir ma cenne właściwości, również lecznicze, które pomagają w zwalczaniu wirusów. Przygotuj więc ten pyszny i zdrowy napar - my podpowiadamy jak to zrobić.
Napar z imbiru - właściwości
Pewnie jesteś ciekawy, dlaczego to akurat napar z imbiru jest świetnym rozwiązaniem na przeziębienie. Jesienną porą warto bowiem wzmacniać odporność, uzupełniając niedobory witamin i innych cennych mikroelementów. Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. W imbirze znajdują się też specjalne olejki eteryczne, którym zawdzięcza swój ostry, gorzkawy posmak. Wykazuje on także szereg leczniczych właściwości:
- ma dobry wpływ na układ immunologiczny - działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność,
- działa przeciwzakrzepowo, poprawia krążenie w organizmie, redukuje poziom złego cholesterolu,
- wspomaga procesy trawienne, niweluje problemy z układem pokarmowym (wzdęcia, biegunki, nudności), działa moczopędnie,
- łagodzi bóle menstruacyjne i chorobę lokomocyjną.
Napar z imbiru na odchudzanie
Napar z imbiru będzie też wskazany dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Spożywanie tego korzenia wpływa na zmniejszenie apetytu i wzrost wydatkowania kalorii, a to przekłada się z kolei na proces chudnięcia. Jeśli zależy ci więc na zrzuceniu kilku kilogramów, koniecznie sięgnij po napar z imbiru. Jego regularne spożywanie, najlepiej z dodatkiem cytryny, pozwoli ci na cieszenie się płaskim brzuchem. Napój pomaga szczególnie w gubieniu tkanki tłuszczowej z dolnych partii brzucha. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, jeśli do naparu dodasz odrobinę kurkumy.
Napar z imbiru w ciąży
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, jak radzić sobie z przeziębieniem lub nudnościami w tym szczególnym czasie. Nie jest przecież wskazane przyjmowanie leków, które mogą mieć wpływ na dziecko. Właśnie wtedy panie chętnie sięgają po napar z imbiru, który wykazuje korzystne właściwości przeciwwirusowe i przeciwwymiotne. Czy jest to jednak słuszne działanie? I tak i nie. Chociaż brakuje naukowej wiedzy na temat wpływu imbiru na ciążę, to lekarze zalecają ostrożność i jego umiarkowane spożywanie, zwłaszcza w pierwszym i ostatnim trymestrze błogosławionego stanu oraz w okresie połogu. Liczy się przede wszystkim dzienna dawka imbiru, jaką przyszła mama będzie w tym czasie sobie aplikować. Spożywanie dużych ilości korzenia tej rośliny może podrażniać układ pokarmowy, co wpłynie na pogorszenie samopoczucia. Niestety - jeśli "przedawkujemy" imbir w początkowej fazie ciąży - może to doprowadzić nawet do poronienia, a w ostatnich miesiącach - wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród. Przyjmuje się więc, że dopuszczalna dawka wynosi ok. 2 g sproszkowanego imbiru dziennie.
Napar z imbiru - przepis
Napar z imbiru jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Przyrządzić go można na kilka sposobów - wykorzystując również sproszkowany lub suszony korzeń. Polecamy ci jednak użycie tego świeżego, ponieważ zawiera najwięcej cennych elementów. Większe kłącze imbiru pokrój w drobną kostkę (możesz wcześniej obrać imbir ze skórki). Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i zapachu, zetrzyj je na tarce - wydobędą się z niego wówczas soki zawierające aromatyczny olejek eteryczny. Następnie zalej litrem ciepłej wody (lub gorącego mleka) i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj tak jeszcze przez 15 minut. Przelej do słoiczka i zapasteryzuj. Możesz również przecedzić napar do szklanki i dodać do niego plasterki pokrojonej cytryny i łyżeczkę miodu - wtedy z pewnością zyska dodatkowych, leczniczych walorów.
Zobacz: Imbirowy koktajl
Napar z imbiru i kurkumy
Jeśli chciałbyś urozmaicić pikantny napar z imbiru, to świetnym dodatkiem okażą się przyprawy korzenne lub kurkuma. Zetrzyj pół średniej wielkości korzenia imbiru na tarce i zalej go dwiema szklankami wody. Zagotuj całość, a następnie przecedź napar przez sitko do szklanki. Dodaj do płynu dwie łyżeczki sproszkowanej kurkumy i łyżeczkę miodu dla osłody. Wypij, gdy napój jest jeszcze gorący.
Napar z imbiru na słodko - przepis
Dla miłośników bardziej słodkich smaków, proponujemy świetne rozwiązanie w postaci naparu z imbiru z dodatkiem cynamonu, goździków, kardamonu i soku z jabłek. Przygotuj wywar jak w powyższym przepisie, a na końcu dodaj - zamiast aromatycznej kurkumy - wspomniane przyprawy. Do całości dolej jeszcze łyżeczkę miodu lub odrobinę soku z jabłek do przełamania ostrego smaku imbiru. Taki napar idealnie pasuje na chłodne, jesienne wieczory.
Jak widzisz, imbir może pomóc twojemu organizmowi w walce z infekcjami - napar z imbiru to świetny sposób na przeziębienie. Korzeń posiada znacznie więcej cennych właściwości, dlatego włączenie go do codziennej diety jest zalecane. Jeśli nie przepadasz za pikantnym i gorzkawym posmakiem, wypróbuj napar ze słodkimi dodatkami. Przyrządzenie takiego naparu nie jest wcale skomplikowane - wykorzystaj jeden z poniższych przepisów, by delektować się tym cudownym, jesiennym napojem:
1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Syrop z imbiru wzmacniający odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rozgrzewająca herbata z imbirem
Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić napar z imbiru? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Napar z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie