Wytrawne dania na Boże Narodzenie

W medycynie naturalnej kurkumę wykorzystywano od wieków. W ostatnim czasie naukowcom udało się potwierdzić wyjątkowe właściwości lecznicze tej przyprawy.

Fot. 123RF/Picsel

Kurkuma jest jedną z najbardziej niedocenianych przypraw, którą najczęściej wykorzystujemy jedynie w celu zabarwienia żywności. Cóż, to duży błąd, gdyż przyprawa ta ma również zaskakujący wpływ na nasz organizm.

Kurkuma a cukrzyca

Wyniki eksperymentów mówią, że kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy u osób w stanie przedcukrzycowym, a osobom chorym na cukrzycę typu 2 kurkuma pomaga kontrolować chorobę. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że wyciąg z kurkumy znacząco obniża poziom glikemii.  Dr Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi zaawansowane badania na ten temat, uważa, że substancją, która w przyszłości pomoże nam kontrolować chorobę, jest kurkumina - potężny przeciwutleniacz nadający kurkumie żółty kolor. Na niezwykłe właściwości tej przyprawy mogą wpływać również inne substancje w niej zawarte - demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i ar-turmeron. Razem mają działać na podobnej zasadzie, jak leki przeciwcukrzycowe.

Reklama

Kurkumą w raka

Naukowcom udało się również udowodnić, iż kurkuma skutecznie łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i prawdopodobnie leczy raka! Z przeprowadzonych dotychczas badań wynika, że jedna czwarta nowotworów złośliwych jest wywołana przez chroniczne stany zapalne toczące się w organizmie.

Istnieje niemal 300 publikacji, które potwierdzają antynowotworowe działanie kurkumy. Według nich, substancje zawarte w kurkumie „odnajdują" komórki rakowe w organizmie i sprawiają, że zaczynają same siebie niszczyć i utrudniają im dalsze namnażanie. Nic złego nie dzieje się ze zdrowymi komórkami. W badaniach na myszach odnotowano, że kurkuma działa u nich w przypadku raka skóry, okrężnicy i wątroby. Kurkuma korzystnie wpływa także na stan skóry u osób leczonych za pomocą radioterapii.

Obniża cholesterol i pomaga spalać tłuszcz

Jednak na tym nie kończą się zaskakujące właściwości kurkumy. Okazuje się bowiem, iż ta niepozorna przyprawa ma jeszcze szereg leczniczych właściwości. Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Właśnie z tego powodu przyprawa ta bywa nazywana naturalnym spalaczem tłuszczu. Dodatkowo, sprzyja ona regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością będzie cenną informacją dla wszystkich osób uprawiających sport. Naukowcy odkryli również, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13887

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5