Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z cytryny i imbiru

Syrop z cytryny i imbiru

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 1154

Przyszła do Nas jesień więc sezon na przeziębienia i grypy uważam za otwarty. W tym okresie najbardziej powinniśmy skupić uwagę na wzmacnianiu naszej odporności. Dziś z mojej strony propozycja domowego syropu, który wzmacnia odporność ale też łagodzi objawy przeziębienia i gryp.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dokładnie myjemy cytrynę, następnie ją sparzamy i kroimy w plastry lub pól plastry ( zależy od wielkości słoika ). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry lub słupki. Na dno słoika wsypujemy łyżkę cukru kładziemy cytrynę i imbir. Takie warstwy ( cukier, cytryna, imbir ) układamy do zakończenia się składników ( ostatnią warstwę musi stanowić cukier). Gdy warstwy są gotowe zakręcamy słoiczek, lekko potrząsamy aby składniki się wymieszały i odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce. Gdy cukier się rozpuści nasz syrop przekładamy do lodówki i spożywamy 2 – 3 razy dziennie ( taka porcja syropu powinna starczyć na 3 dni ). Syrop można spożywać sam lub dodawać go do herbaty albo wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń