Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność

Przepis dnia 2020-01-24
Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 6020

O właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych wyżej wymienionych składników pewnie większość z nas słyszała. Miód - zwłaszcza naturalny- działa jak antybiotyk, cytryna to bogactwo wit. c. Całość to bomba wzmacniająca naszą odporność. Warto stosować w okresie przeziębienia (dorośli 3 łyżki dziennie, dzieci - 3 łyżeczki) oraz zapobiegawczo w sezonie jesienno-zimowym po jednej łyżce/łyżeczce dziennie. Można dodawać również do letniej herbaty. Polecam!

Składniki

  • Świeży imbir ok 5 cm
  • Cytryna
  • 5 łyżek naturalnego miodu
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szkl wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność

Przygotowanie

  1. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy do rondelka. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, a skórki dodajemy do imbiru. Zalewamy wodą, dodajemy kurkumę i gotujemy na wolnym ogniu 5-7 min. Gdy wywar lekko przestygnie dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i przecedzamy przez sitko. Zalewamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
    Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń