Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 979 Ocena: 26720

Dodano:

Odsłon: 1981

Propozycja na smakowite ciasteczka kokosowo - kakaowe z nutą kardamonu. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Najmniejsi smakosze będą zachwyceni, gdy smak ciasteczek dopełni kubeczek ciepłego kakao.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Przygotowanie

  1. Masło, jajka i cukier ubijamy za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, dodając do niej także kilka kropel aromatu migdałowego.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kardamon oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Suche składniki z miski łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto, które schładzamy przez około 20 minut w lodówce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 12 minut.

  5. Ciasteczka studzimy i przechowujemy je w metalowej puszce.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń