Do góry

Śniadania Przepis na:

Cytrynowy dżem z goździkami

Cytrynowy dżem z goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 1248

Jest to takie kulinarne połączenie lata i zimy. Cytryny z goździkami w sam raz pasują do śniadaniowych bułek z twarożkiem.

Składniki

  • 4 cytryny
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 180g cukru
  • 3 suszone goździki
  • 0,5l wody
  • 0,5l wody do początkowego wygotowania skórki z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytryny dokładnie wymyć i sparzyć gorącą wodą.

    Z trzech cytryn zetrzeć skórkę i wrzucić do rondelka.

    Jedną cytrynę pociąć w cienkie plasterki lub półplasterki i dodać do startej skórki.

    Cytryny zalać 250 ml wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wymienić wodę i powtórzyć proces, po 10 minutach odcedzić wodę.

    Dodać 0,5l wody, cukier, goździki i sok z cytryny.

    Gotować wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż do momentu, gdy płyn będzie miał gęstą konsystencję (jak gorący dżem). Cały proces zajmuje ok 40-45 minut.

    Przełożyć dżem do słoika gdy jest jeszcze gorący, zakręcić i pozwolić mu ostygnąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń