Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to takie kulinarne połączenie lata i zimy. Cytryny z goździkami w sam raz pasują do śniadaniowych bułek z twarożkiem.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 769
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2080
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4073
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 769
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2080
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4073
Składniki
Cytryny dokładnie wymyć i sparzyć gorącą wodą. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę i wrzucić do rondelka. Jedną cytrynę pociąć w cienkie plasterki lub półplasterki i dodać do startej skórki. Cytryny zalać 250 ml wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wymienić wodę i powtórzyć proces, po 10 minutach odcedzić wodę. Dodać 0,5l wody, cukier, goździki i sok z cytryny. Gotować wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż do momentu, gdy płyn będzie miał gęstą konsystencję (jak gorący dżem). Cały proces zajmuje ok 40-45 minut. Przełożyć dżem do słoika gdy jest jeszcze gorący, zakręcić i pozwolić mu ostygnąć.