Ewa_Gotuje

Barszcz czerwony wyszedł gorzki? Nic straconego, zastosuj stary, sprawdzony patent

Sekretem pysznego wigilijnego barszczu jest aromatyczny warzywny wywar lub wyrazisty zakwas. Pamiętaj, aby dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i czosnek. Jeżeli w tym roku przypadło ci w udziale ugotowanie tej tradycyjnej zupy, koniecznie zapoznaj się z kilkoma poradami, dzięki którym unikniesz popełnienia najczęstszych błędów.

Jak uratować gorzki barszcz? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu. Niektóre gospodynie robią go jedynie na intensywnym zakwasie, który należy przygotować z wyprzedzeniem. Można znaleźć także receptury, w których zaleca się przygotowanie wywaru na bazie warzyw, a następnie dodanie do niego buraczków. Można także połączyć te dwie metody, dolewając zakwas pod sam koniec gotowania barszczu na wywarze, warto pamiętać, aby dolać go w momencie, kiedy zupa nie będzie bardzo gorąca, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki.

Sprawdź także: Biały nalot na zakwasie z buraków. Stosuj te zasady, a nie będziesz musiał go wylewać

Dlaczego barszcz robi się gorzki?

Niezależnie od tego, czy barszcz przygotowujesz na zakwasie, czy na wywarze, pamiętaj o tym, aby rozpocząć jego przygotowanie od dokładnego umycia oraz obrania buraków. Warzywa powinny być jędrne i pozbawione skaz, jeśli zauważysz ślady psucia nie wystarczy odkroić "brzydkiej" części. Jeśli zdecydowałeś się przygotowywać barszcz na wywarze, gotuj go na małym ogniu, po godzinie dodaj buraki i pozostaw zupę na ogniu przez kolejną godzinę.

Winowajcą dziwnego smaku barszczu, mogą być również suszone grzyby, warto pamiętać, aby przed dodaniem ich do zupy sprawdzić, czy nie są stęchłe lub zepsute. Jednak najważniejszą zasadą podczas przygotowania tej tradycyjnej zupy jest pamiętanie o tym, aby nie doprowadzać barszczu do wrzenia, powinien gotować się na niewielkim ogniu. Ten błąd nie tylko negatywnie wpłynie na smak barszczu, ale i sprawi, że straci swój intensywny kolor. Zagotowanie barszczu w szczególności jest niewskazane, kiedy dodamy już do niego zakwas.

Jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki?

Po ugotowaniu barszczu wyczuwasz w nim niechcianą goryczkę? Wówczas możesz zastanawiasz się, jak uratować gorzki barszcz. Najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie do niego soku z wyciśniętej cytryny. Do przestygniętego barszczu możesz również dorzucić także  łyżeczkę miodu. Zabiegi te powinny sprawdzić, że gorzki smak będzie mniej wyczuwalny. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że twój barszcz wigilijny wyjdzie idealnie, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Barszcz wigilijny

 Barszcz wigilijny Zobacz przepis

Barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Barszcz na Wigilię

 Barszcz na Wigilię Zobacz przepis

Barszcz na Wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Barszcz z krokietami

 Barszcz z krokietami Zobacz przepis

Barszcz z krokietami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijny barszcz z uszkami

 Wigilijny barszcz z uszkami Zobacz przepis

Wigilijny barszcz z uszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas na Barszcz Domowy

 Zakwas na Barszcz Domowy Zobacz przepis

Zakwas na Barszcz Domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zakwas na wigilijny barszcz

 Zakwas na wigilijny barszcz Zobacz przepis

Zakwas na wigilijny barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 278

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1213

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133476

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5