Dania jednogarnkowe

Choć piana tworząca się na zakwasie z buraków to całkiem naturalny objaw fermentacji, to mleczny kożuch świadczy o jego zepsuciu. Jak uniknąć białego nalotu na zakwasie, żeby nie musieć wylewać tego bardzo zdrowego napoju? Poznaj proste zasady i od dziś się ich trzymaj.

Jak uniknąć białego nalotu na zakwasie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zakwas buraczany to prawdziwa skarbnica witamin i cennych dla organizmu wartości odżywczych. Rewelacyjnie wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami. Ma korzystne działanie na mikroflorę jelitową i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Wszystko za sprawą antyoksydantów znajdujących się w jego składzie.

Regularne picie zakwasu z buraków zalecane jest też osobom z anemią i chorobami kardiologicznymi, bo napój wykazuje prozdrowotny wpływ na układ krwionośny i sercowo-naczyniowy. Co więcej, działa też przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i detoksykacyjnie. Niestety wszystkie wspomniane atuty może zniweczyć biały nalot na zakwasie z buraków - co oznacza i jak go uniknąć?

Sprawdź także: Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz? Z przepisu Agnieszki Maciąg wywodzi gęsty i esencjonalny

Biały nalot na zakwasie z buraków

Choć każdemu kucharzowi marzy się idealny zakwas z buraków, niekiedy podczas procesu fermentacji zamiast klarownego, głęboko bordowego płynu, powstaje mętna zawiesina, z białym kożuchem widocznym na wierzchu. W pierwszej chwili tworzy się delikatna, mleczna warstwa, która po kilku dniach tworzy białawe, zbite plamy, a na końcu łączy się w kożuch na całej powierzchni zakwasu. 

Niestety, o ile pianka, będąca naturalnym objawem procesu fermentacji, jest wręcz obowiązkowa i zauważalna zawsze, o tyle biały nalot jest oznaką tego, że zakwas po prostu się psuje. Powstały, widoczny kożuch to nic innego jak pleśń, która jest bardzo groźna dla zdrowia.

Jak wygląda zepsuty zakwas z buraków?

Pleśń to nieprzyjemna niespodzianka, która może cię spotkać podczas przygotowywania zakwasu z buraków. Dlaczego pleśnieje? Najczęściej z dwóch powodów. Jednym z nich jest przyrządzanie zakwasu w nieodpowiednio doczyszczonym naczyniu. Dlatego przed całym procesem dobrze wyparz słoiki. Drugim jest niedokładne zakrycie buraków zalewą. Tak samo, jak w przypadku kiszonek, warzywa muszą być całkowicie zalane płynem. Jeśli tak się nie stanie, na samej górze pojawi się pleśń.

Początkujący kucharz może mieć problem z oceną tego, jak wygląda zepsuty zakwas z buraków. Nie powinien jednak pomylić zwykłej warstwy pianki z „włochatym” meszkiem pleśni. Co więcej, jeśli unoszący się nalot jest wyraźnie biało-niebieski (ewentualnie zielonkawy), to właśnie masz do czynienia z pleśnią. Co jeszcze wskazuje na to, że zakwas z buraków się zepsuł? Może o tym świadczyć nieprzyjemny zapach, przypominający aromat wilgotnej piwnicy.

Jak uniknąć białego nalotu na zakwasie?

Najlepszym sposobem na to, jak uniknąć białego nalotu na zakwasie, jest prewencja. Przy przygotowywaniu prozdrowotnego napoju do picia i gotowania zastosuj proste zasady, które uchronią cię przed koniecznością wylania całego płynu:

  • wyparz dokładnie naczynie, w którym będziesz przyrządzał zakwas - słoiki powinny być sterylnie czyste i wysuszone. Nie zapomnij o umyciu i przelaniu wrzątkiem zakrętek,
  • przyjrzyj się również burakom - nie tylko naczynie, ale i warzywa mogą przyspieszyć tworzenie się pleśni. Jeśli na buraku widzisz uszkodzoną skórkę lub pierwsze objawy podgnicia, lepiej nie dodawaj go do zakwasu,
  • wszystkie składniki zatop w zalewie - nie tylko buraki muszą być całkowicie zakryte płynem. Zadbaj również o to, by liście laurowe czy czosnek także pozostawały pod powierzchnią mikstury. Nawet jeden element unoszący się na powierzchni może doprowadzić do zepsucia się całego zakwasu,
  • nie otwieraj zakwasu podczas fermentacji - po umieszczeniu w słoju wszystkich składników szczelnie go zakręć. Gdyby zbyt mocno gazował, a piana napierała na zakrętkę, wystarczy lekko go odkręcić, odgazować i ponownie zamknąć,
  • dla pewności dodaj dwie łyżki soku z kiszonych ogórków, czosnek i chrzan - jeśli obawiasz się, że zakwas nie będzie wystarczająco szybko fermentował, co spowoduje jego psucie, już od razu wlej do niego wspomniany sok. Świetnie przyspieszy właściwy proces, a ty zobaczysz, że buraczana mikstura pięknie pracuje. Z kolei czosnek i chrzan mają właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybicze, dlatego zapobiegają rozwojowi pleśni.

Zakwas do barszczu czerwonego

 Zakwas do barszczu czerwonego Zobacz przepis

Zakwas do barszczu czerwonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zakwas na barszcz wigilijny

 Zakwas na barszcz wigilijny Zobacz przepis

Zakwas na barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zakwas z buraków do picia

 Zakwas z buraków do picia Zobacz przepis

Zakwas z buraków do picia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

100 najlepszych dań świata. W rankingu znalazły się dwa polskie przysmaki »

Pij zamiast kawy. Zapewnia zastrzyk energii, pobudza mózg do pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8