Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami? Jeśli co rok przygotowujesz go w oparciu o zakwas kupiony w sklepie, tym razem spróbuj zrobić go samodzielnie! Masz na to jeszcze trochę czasu, a efekt zachwyci cię z całą pewnością. Gdy raz samodzielnie zrobisz zakwas na barszcz wigilijny, prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do „sklepowego” wariantu!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1434
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 148
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1434
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 148
Składniki
Obierz ząbki czosnku i przekrój w poprzek na pół. Cebulę pokrój w piórka. Umyj buraki pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na grube plastry. Wymieszaj wodę z solą i sokiem z ogórków. Użyj butelkowanej wody źródlanej lub wody filtrowanej. Poczekaj, aż sól się rozpuści.
Wyparz słój o pojemności około 1,5 l (lub dwa mniejsze). Ciasno ułóż buraki w słoju, co pewien czas przekładając je kawałkami czosnku, cebuli, a także przyprawami (zielem angielskim, pieprzem, listkami laurowymi).
Zalej buraki w słoju solanką tak, by były w całości zakryte. Lekko zakręć (nie dokręcaj szczelnie!) lub zamiast nakrętki użyj złożonego kawałka gazy i przytrzymaj ją gumką recepturką. Odstaw słój w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądaj do niego co pewien czas i zbieraj czystą łyżką tworzącą się na powierzchni pianę.
Po 5-7 dniach zakwas powinien uzyskać ciemną, głęboką barwę. Wówczas przecedź go przez wyłożone gazą sitko i przelej do czystego, wyparzonego naczynia. Przechowuj w lodówce (do kilku tygodni).