Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do zrobienia tego zakwasu będziecie potrzebowali zaledwie czterech prostych składników. Samo przygotowanie trwa dosłownie chwile. Po tygodniu kiszenia otrzymacie buraczany zakwas, który dostarczy wam i waszym dzieciom potrzebnych witamin i minerałów. Jego stosowanie pozwoli Wam zadbać o odporność i wzmocnić organizm. Zakwas z buraków możecie stosować już u najmłodszych dzieci podczas rozszerzania diety (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji - przykładowo raz w tygodniu możecie dodać łyżeczkę zakwasu do przetartych warzyw). U dzieci powyżej 1. roku życia możecie zwiększyć częstotliwość - raz dziennie podawać dziecku koktajl warzywny, zupę lub warzywny mus, którego smak wzbogacicie łyżeczką domowego zakwasu. Starsze dzieci mogą pić zakwas po rozcieńczeniu z wodą (1-2 łyżeczki zakwasu dodać do szklanki przegotowanej wody).
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (możemy pokroić je na cienkie plasterki lub w kostkę). Przerzucamy je do czystego słoika.
Ząbki czosnku obieramy z łupin dodajemy do buraków.
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciepłą, ale nie gorącą wodą z solą zalewamy buraki. Słoik z burakami zakręcamy i odstawiamy na tydzień.
Po tygodniu słoiki z zakwasem odkręcamy. Uwaga! Jeśli w słoiku na powierzchni pojawiła się pleśń - całość należy wylać. Pleśń pojawiająca się na powierzchni słoika powstaje przez zanieczyszczenia. Jeśli zakwas się udał - przelewamy go do czystych butelek i przechowujemy w lodówce nawet do kilku tygodni. Buraki z zakwasu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki, koktajlu lub zupy.