Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do zrobienia tego zakwasu będziecie potrzebowali zaledwie czterech prostych składników. Samo przygotowanie trwa dosłownie chwile. Po tygodniu kiszenia otrzymacie buraczany zakwas, który dostarczy wam i waszym dzieciom potrzebnych witamin i minerałów. Jego stosowanie pozwoli Wam zadbać o odporność i wzmocnić organizm. Zakwas z buraków możecie stosować już u najmłodszych dzieci podczas rozszerzania diety (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji - przykładowo raz w tygodniu możecie dodać łyżeczkę zakwasu do przetartych warzyw). U dzieci powyżej 1. roku życia możecie zwiększyć częstotliwość - raz dziennie podawać dziecku koktajl warzywny, zupę lub warzywny mus, którego smak wzbogacicie łyżeczką domowego zakwasu. Starsze dzieci mogą pić zakwas po rozcieńczeniu z wodą (1-2 łyżeczki zakwasu dodać do szklanki przegotowanej wody).
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1323
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1114
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1323
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1114
Składniki
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (możemy pokroić je na cienkie plasterki lub w kostkę). Przerzucamy je do czystego słoika.
Ząbki czosnku obieramy z łupin dodajemy do buraków.
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciepłą, ale nie gorącą wodą z solą zalewamy buraki. Słoik z burakami zakręcamy i odstawiamy na tydzień.
Po tygodniu słoiki z zakwasem odkręcamy. Uwaga! Jeśli w słoiku na powierzchni pojawiła się pleśń - całość należy wylać. Pleśń pojawiająca się na powierzchni słoika powstaje przez zanieczyszczenia. Jeśli zakwas się udał - przelewamy go do czystych butelek i przechowujemy w lodówce nawet do kilku tygodni. Buraki z zakwasu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki, koktajlu lub zupy.